Marechaussee roept complotdenkende medewerker op het matje

En neemt afstand van zijn gedachtegoed
De Koninklijke Marechaussee (KMar) zegt ontstemd te zijn over een oproep van medewerker Melchior Verbon. Hij wil samen met collega’s naar een ‘mars tegen kindermisbruik,’ een bijeenkomst met grote overeenkomsten met het Qanon-gedachtegoed. De Marechaussee neemt afstand van de oproep en gaat met hem in gesprek, schrijft het AD.
Het is Verbon erom te doen te protesteren tegen ‘kindermisbruik, kinderhandel, organenhandel en ritueel misbruik van kinderen.’ Daarvoor wordt er volgende maand een protestmars georganiseerd, waarvoor hij collega’s en veteranen wilt strikken. Hij deed daarvoor een online oproep waarin hij waarschuwt voor de internationale elite die zich bezig zou houden met kindermisbruik en pedofilie - de kern van complottheorie QAnon. De aanhangers van “Q” geloven dat de wereldwijde elite en regeringsleiders zich schuldig maken aan het opereren en gebruik maken van een pedofilie-ring. Het zouden stuk voor stuk pedofielen zijn. De internationale pers zitten volgens hen ook in het complot, om de misbruikende machthebbers in te dekken. Eerder werd Hugo de Jonge op het binnenhof al eens uitgescholden voor 'kinderverkrachter.'
Zelf zegt Verbon geen aanhanger van QAnon te zijn. Het belangrijkste is het kindermisbruik, zegt hij, ‘een grotere pandemie dan corona.’ Op een LinkedIn-post heeft hij verklaard dat het zijn eigen meningen zijn en niet die van de Koninklijke Marechaussee, maar hij is meerdere keren aangeschoven bij online alternatieve talkshows om over kindermisbruik of de corona-spoedwet te praten. Dat doet hij onder aankondiging van ‘Marechaussee Melchior Verbon,’ inclusief een foto van hemzelf in uniform. In zijn oproep om naar de mars te komen, waarin hij een beroep op collega’s en veteranen doet, is hij te zien in uniform en met een baret van de KMar op zijn hoofd.
Hij is docent binnen de organisatie die nadrukkelijk afstand neemt van zijn denkbeelden. “We zijn ervan op de hoogte en nemen er afstand van. Dit is niet in lijn met de waarden van de Marechaussee.” Ze gaan met hem in gesprek.