Coronacijfers - Zo groot is het verschil tussen Nederland en Duitsland

Slechts drie Nederlandse gemeenten zouden door Merkel niet als 'hotspot' aangemerkt worden.
De najaarsgolf lijkt ook in Duitsland voor hoger coronawater te zorgen. Gisteren kwamen er 6.063 nieuwe Covid-19-diagnoses bij, ongeveer 1.300 minder dan hier. Onze oosterburen voelen de nattigheid ondanks dit verschil toch al een week lang naderen. 47 districten kwamen boven de kritieke signaalwaarde van 50 per 100.000 besmettingen per week uit.
Hoewel het Duitse kritieke niveau komt in ons land overeen met risiconiveau 'zorgelijk', is het voor een bezorgde Angela Merkel aanleiding om de teugels aan te halen. Het felste 'hotspot' zoals ze het daar noemen, is de Berlijnse deelgemeente Neukölln met een stijging van 161,6 positieve tests per 100.000 hoofden.
Dit zou in Nederland goed zijn voor een 265ste positie in de gemeenteranglijst, nipt boven Alkmaar met 161,8. Onze felste hotspot is Bladel met op 715,9, dit is meer dan vier keer zoveel dan de Duitse corona-meister. Rotterdam zit op 478,2, Amsterdam komt uit op 459,7 en Den Haag meldde 398,4.
Benieuwd hoe heet het in jouw hotspot is? In de onderstaande gemeentetabel zijn de onze 'hotspots' gesorteerd op hun relatieve weektoename.
Nederland versus Duitsland
Stel: Nederland was een deelstaat van Duitsland waar Merkel's coronastrategie van kracht is met de signaalwaarden van het Robert Koch Instituut. Hun escalatieladder kent vier treden: nul, niks aan de hand, 10-30 waakzaam, 30-50 'zorgelijk' en boven de 50 betekent direct code rood en leidt tot zonder uitzondering lokale lockdownmaatregelen.
In totaal vallen nu 57 Duitse districten binnen deze zwaarste categorie. Dit is in Nederland bij 352 gemeenten het geval. Ergo: er zijn maar drie plekken waar de Duitsers niet keihard zouden ingrijpen: Urk (42,8), Sluis (30,2) en Schiermonnikoog (0).
Zo zou de kaart van Nederland eruit zien als hij door het Robert Koch Instituut werd ingekleurd.