Hugo de Jonge gaat 'onderzoeken' of quarantaineplicht mogelijk is

10% van de patiënten gaat ondanks hun positieve uitstrijkje toch gewoon op stap
Omdat in Nederland te veel mensen het dringende zelfquarantaineadvies niet of niet volledig opvolgen, wil Hugo de Jonge onderzoeken of er een extra 'stok achter de deur' kan komen. De minister heeft woensdagochtend aangegeven voorlopig niet van plan te zijn om deze maatregel door te voeren, maar wil wel kijken of het mogelijk is om het eventueel in te voeren.
In een brief aan de Tweede Kamer noemt De Jonge de regel een 'uiterste stap' om de bevolking ertoe te manen om zich aan de maatregelen te houden. "Dit vormt een groot risico op verdere verspreiding", benadrukt de minister. Uit onderzoek van Van Berenschot blijkt dat zo'n 10 procent van de Nederlanders zich niet aan de zelfisolatie houdt na een positief GGD-uitstrijkje.
Toch heeft hij nog meer gereedschappen in zijn instrumentenkoffer om het aantal isolatiespijbelaars terug te dringen. Want zoiets kan allicht ook voor elkaar gebokst worden met voorlichtingsbrochures. Met de zogenaamde Quarantainegids die vol staat met praktische coronatips op het gebied van boodschappen doen of in beweging blijven in de woonkamer.
Ophokplicht of ophokadvies?
Als zelfs een paardenmiddel als voorlichting niet werkt om een gedragsverbetering af te dwingen, dan komt er later misschien toch nog een plicht en boetes. Probleem is alleen: hoe ga je dit handhaven? Dat wordt in de komende weken onderzocht. Als het aantal besmettingen dan nog altijd sterk blijft toenemen dan zou het misschien wel kunnen worden ingevoerd: mits uit het onderzoek blijkt dat het haalbaar is.
Als tegemoetkoming is de duur van de zelfisolatieperiode van veertien dagen teruggeschroefd naar tien. Maar ook dit leidde niet tot een significante verbetering in de naleving. In tegenstelling tot bijna heel Europa, is het in Nederland niet strafbaar om je niet te houden aan de zelfisolatie na een positieve coronatest.
Hieronder volgt een lijst van politiestaten buurlanden die wel een quarantaineplicht kennen en de bijbehorende boetebedragen voor overtreders:
België: tot 4.000 euro
Groot-Brittannië: tot boven de 10.000 euro
Italië: 1.000 euro
Spanje: boven de 1.000 euro
Duitsland: 2.000 euro
Noord-Korea: je leven