Aanzienlijk minder te vroeg geboren baby's sinds corona-uitbraak
Goed nieuws in slechte tijden
Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het aantal vroeggeboortes sinds de lockdown van 9 maart is gedaald met 15 tot 23 procent. De uitkomst van dit grootschalige dataonderzoek naar 1,5 miljoen geboorten wordt vandaag gepubliceerd in een medisch tijdschrift, zo meldt RTL Nieuws.
Een directe oorzaak voor de sterke daling kunnen de onderzoekers nog niet geven. "Het is nog speculeren, maar we hebben wel een idee", legt neonatoloog-epidemioloog Jasper Been van het Erasmus MC uit. "Door vaker je handen te wassen en mensen geen hand meer te geven, worden bacteriën en virussen minder snel uitgewisseld en is de kans op een infectie kleiner."
Extra onderzoek
Omdat de daling zo groot is, wordt nu gewerkt aan een groot internationaal onderzoek naar de oorzaken. Door dit wetenschappelijk vast te stellen, hopen de onderzoekers in de toekomst het aantal vroeggeboortes consequent terug te brengen.
Te vroeg geboren kinderen (voor 37 weken zwangerschap) lopen meer kans op complicaties, zoals problemen met het zicht of het gehoor of neurologische aandoeningen. Extreem vroeg geboren kinderen (voor 26 weken zwangerschap) hebben een grotere kans om op jonge leeftijd te overlijden.