'Hydroxychloroquine werkt bij vroeg stadium corona'
Afgeschreven middel heeft toch effect
Het malariamedicijn hydroxychloroquine blijkt toch een positief effect te veroorzaken bij coronapatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van artsen van het Isala-ziekenhuis in Zwolle. Patiënten die het middel kregen toegediend vanaf het begin van hun ziekenhuisopname hadden minder risico om op de Intensive Care te belanden. Vanaf het begin van de pandemie wordt hydroxychloroquine genoemd als mogelijk medicijn tegen corona, maar het is door de WHO afgeschreven omdat het niet effectief zou zijn.
Mensen die nog niet heel ziek waren kregen tijdens het onderzoek het middel meteen toegediend. "In dat vroege stadium van de infectie zien we een positief effect van de behandeling met hydroxychloroquine” vertellen onderzoekers aan de NOS. "Het is eigenlijk net als bij een longontsteking. Dan geef je antibiotica om te voorkomen dat het erger wordt en mensen naar de IC moeten."
Bij patiënten die het verwante middel 'chloroquine' toegediend kregen bestond geen gunstig effect.
Hype
Het medicijn werd dit jaar een hype toen president van de Verenigde Staten Donald Trump het aanprees als "wondermiddel". De WHO ontkende dat het middel werkt en raadde vanaf juli niet meer aan om het in te zetten. Veel coronazorg-sceptici wilden dat het middel wel werd gebruikt. Een bedrijf in Zeewolde dat als enige in Europa hydroxychloroquine produceert moest wekenlang extra beveiligd worden vanwege dreigingen van diefstal.
Onderzoeken wezen destijds uit dat het medicijn niet werkt tegen COVID-19 en zelfs negatieve gevolgen voor patiënten kan hebben.
De Limburgse huisarts Rob Elens is nooit gestopt met het toedienen van hydroxychloroquine in combinatie met zink. Hij claimt zo tientallen patiënten met het coronavirus te hebben genezen. De Inspectie Gezondheidszorg heeft dit afgekeurd en eiste dat hij stopte met deze behandeling.
Waardevol
Het onderzoek uit Zwolle is "heel waardevol" volgens Andy Hoepelman, hoofd infectieziekten van het UMC Utrecht. Toch meldt hij aan de NOS dat hij geen vertrouwen heeft in het toedienen van het middel. "De meeste deskundigen zeggen dat het middel niet werkt. In de Verenigde Staten is het uit de richtlijnen verdwenen. Een recente Amsterdamse studie laat zien dat het toxische bijwerkingen heeft en geen effect op de sterfte."