NieuwNieuws

Algemeen

Na OPHEF en onrust wordt de coronawet in aangepaste vorm doorgevoerd

Hugo de Jonge werd in het debat het vuur aan de schenen gelegd

De coronawet of 'spoedwet' die tot veel maatschappelijke onrust leidde wordt volgende week in aangepaste vorm doorgevoerd. Dat is de conclusie van het tweedaags debat over de wet. Hoewel de Tweede Kamer pas volgende week dinsdag stemt, staat nu al vast dat er een meerderheid voor is. 

Ondemocratisch

De wet, waarin vrijwel alle huidige coronaregels worden vastgelegd, werd bekritiseerd door zowel Kamerleden als gemeenten, juristen, én natuurlijk Twitteraars. Zij stelden dat de noodverordening ondemocratisch was omdat deze niet eerst langs de beide Kamers zou gaan. Daarom besloten regerings- en oppositiepartijen PvdA, Groenlinks, SGP en 50Plus de wet te herschrijven. 

Savage Kuiken

Over de herschreven versie werd vandaag gepraat. De oppositiepartijen vroegen de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hoe hij terugkijkt op zijn aanpak. Daarop stelde De Jonge dat hij onvoldoende de tijd had genomen voor een goede communicatie, en betere uitleg over de wet. Een aantal Kamerleden vond deze net-niet verontschuldiging te flauwtjes. Zo ook PvdA'er Attje Kuiken. "Sorry is a hard word to say", reageerde zij. 

Nóg meer kritiek

Er klonk ook kritiek gericht op de manier waarop verschillende Kamerleden hadden gereageerd op het voorstel van de coronawet. De Jonge nuanceerde zijn volgens sommigen 'ondoordachte' aanpak door te benadrukken dat het niet eenvoudig was om in deze tijd te opereren, omdat er veel maatschappelijke polarisatie is en omdat er veel desinformatie wordt verspreid. Ook vond hij dat sommige Kamerleden onrust hadden veroorzaakt over bijvoorbeeld een vaccinatieplicht, die niet in de wet terug te vinden is. Minister Ollongren viel hem bij. Ze noemde het ontwerpen van de wet in de beginfase van een pandemie "een zoektocht onder ongekende omstandigheden."

Aangepaste versie

In de aangepaste versie van de wet staat onder andere dat de wet drie maanden geldig is, waarna deze kan worden verlengd met instemming van de Tweede Kamer. Boetes zijn maximaal 99 euro en gevangenisstraf maximaal twee weken. Dit zal niet leiden tot een strafblad, benadrukte Ferdinand Grapperhaus, die een aantal weken geleden nog coronaregels overtrad op zijn eigen bruiloft. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de wet weer opgeheven kan worden. De Jonge denkt dat de wet na drie maanden waarschijnlijk opnieuw met drie maanden moet worden verlengd. Vervolgens is het wachten op een goedwerkend vaccin of succesvolle behandeling. 

De PVV blijft tegen de coronawet, en ook Henk Krol zal tegenstemmen. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: