NieuwNieuws

Algemeen

Hoera, België heeft eindelijk een federale regering!

De nieuwe premier van België luistert naar de naam Alexander De Croo

Het is na een jaar en vier maanden in België eindelijk gelukt om een coalitie te vormen voor de federale regering. Dit blije nieuws maakten de onderhandelaars woensdagochtend bekend. Nadat hun eigen lengterecord coalitiesmeden in gevaar kwam, is er nu toch eindelijk een regering en een minister president. Vlaming en voormalig financiën-minister Alexander De Croo (44) van de liberale Open VLD wordt de hopman van onze zuiderburen in de komende jaren.

De nieuwe federale regering bestaat uit de Vlaamse CD&V, Open Vld, sp.a en Groen aangevuld met het Waalse Ecolo, PS en de Duitstalige MR. Dat er van alledrie de gemeenschappen vertegenwoordiging moet zitten in het landsbestuur, is een van de spelregels binnen de Belgische federatie en misschien ook wel een van de belangrijkste oorzaken dat het sluiten van een regeerakkoord zo lang duurt.

Dat er met zoveel partijen een behoorlijk staaltje teamwork nodig is, bewezen de woorden van de aankomende minpres tijdens zijn openingsspeech wel. "Talent wins games, but teamwork wins championships", zei hij vanochtend in zijn beste Engels dat geen officiële taal in België is.

De zeer creatieve benamingen van Belgische coalities /Wikimedia

De Vivaldi-coalitie

Op woensdag worden de ministersposten verdeeld tussen de partijen die gezamenlijk de 'Vivaldi-coalitie', weer eens wat anders dan paars plus of centrumrechts. Waarom Vivaldi? Dat is een verwijzing naar de vier seizoenen en betekent zoiets als dat er socialisten, groenen, christendemocraten en liberalen in de regering zitten. 

Ondanks de ellenlange onderhandelingen in het voorproces, gaat het vanaf nu heel snel. Het kabinet De Croo I legt morgenochtend al de eed af om zo een einde te maken aan de slepende formatie-soap. Afzwaaiend demissionair premier Sophie Wilmés is blij dat haar collegae er eindelijk uit zijn. Via Twitter laat ze weten haar opvolger erg veel succes te wensen met zijn nieuwe job.

Hogere pensioenen en een nieuwe doorbetaalde feestdag

Wat de Belgen precies van plan zijn in de komende jaren? Ze hebben een aantal speerpunten die vooral voor liefhebbers van iets linkse idealen als klassieke muziek in de oren zullen klinken. 

Zo krijgen onze zuiderburen een nieuwe doorbetaalde feestdag, moeten er allerlei groene maatregelen doorgevoerd worden, krijgt het zorgpersoneel een salarisverhoging, gaan de pensioenen omhoog en wordt er een vliegtax ingevoerd. Om de rechtsere partijen tevreden te stellen moeten uitgeprocedeerde asielzoekers op een 'efficiëntere manier' terugkeren naar hun land van herkomst.

België heeft er in totaal 494 dagen over gedaan om een regering te vormen. Hiermee braken ze hun eigen wereldrecord net niet. Hiervoor hadden ze tot 17 november moeten doorgaan. Hun oude record uit 2011 duurde 541 dagen en leverde uiteindelijk de regering van Di Rupio op. Omdat dit de onderhandelingen meerdere malen vastliepen en het allemaal wel erg lang duurde, werd er in augustus nog gedreigd met een machtsovername van de gemeenschappen. Maar dat is nu niet meer nodig.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: