Mark Rutte zinspeelt op extra coronamaatregelen voor grote steden
"De cijfers zien er ronduit slecht uit. Dat noopt tot extra maatregelen", zei hij.
Mark Rutte heeft tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad verteld dat hij in gesprek is met de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag over de zeer sterke coronapiek in de voorbije weken. Het kabinet heeft het OMT verzocht om maandag met een nieuw advies te komen over eventuele extra maatregelen om de pandemische problematiek te verkleinen.
De premier maakt zich zorgen over de coronasituatie in Nederland. Details over de nieuwe coronamaatregelen of adviezen voor de Randstad wilde Rutte nog niet prijsgeven, hierover zouden de gesprekken nog gaande zijn. "We zien het daar zodanig oplopen dat het tot grote bezorgdheid leidt, dan moeten we nu maandag ingrijpen", vertelde hij aan de NOS.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zette gisteren zijn vraagtekens bij het huidige regionale beleid. Hij zou liever zien dat er landelijk weer meer maatregelen doorgevoerd worden die voor iedereen gelijk zijn.
Zorgelijke risiconiveau's
Maandag gaan er nog meer zaken veranderen. Acht veiligheidsregio's worden opgeschaald van 'waakzaam' naar 'zorgelijk' en krijgen onder meer te maken met een vroegere sluittijd van de horeca en een aantal regionale coronaregels die door de veiligheidsregio's zelf naar buiten worden gebracht.
Brabant-Noord, Flevoland Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Gooi- en Vechtstreek worden vanaf begin komende week als 'zorgelijk' beschouwd. Eerder werden al zes andere veiligheidsregio's opgeschaald naar dit op een na hoogste risiconiveau van de escalatieladder van Hugo de Jonge.
Het aantal veiligheidsregio's waar vanaf maandag geen opgevoerd alarmniveau van kracht is, komt hiermee uit op 9 van de 25. Toch betekent dit niet dat hier helemaal geen maatregelen genomen worden. In de gemeente Haaksbergen, die valt onder de veiligheidsregio Twente en dus 'waakzaam' is, maakte de burgemeester bekend om een set regels in te voeren op gemeenteniveau.
In Nederland kwamen er in het voorbije etmaal 2.777 nieuwe besmettingen bij.