NieuwNieuws

Algemeen

Genade voorbij in coronadebat: ‘Alles gaat mis’

Oppositie met gestrekt been de Kamer in 

Jesse Klaver (GroenLinks) zei vanavond in het kamerdebat over de aanpak van de coronacrisis ’tot nu toe’ toegeeflijk te zijn geweest tegenover het kabinet, maar die periode lijkt voor hem en zijn collega’s in de oppositie nu echt voorbij. “Alles gaat mis,” zei Lodewijk Asscher (PvdA). “Het lijkt wel een debat op de Titanic.”

De kritiek vanuit de kamer is fel. Vooral het er niet in te zien slagen om genoeg mensen met klachten te kunnen testen wordt het kabinet stevig aangerekend. “Je moet fouten kunnen toegeven als die worden gemaakt,” zei Klaver. “We stevenen zo rechtstreeks af op een nieuwe lockdown. Ik denk dat de samenleving er niet klaar voor is om weer zulke offers te brengen. Het draagvlak wordt minder omdat mensen de autoriteiten niet vertrouwen.” Dat zou volgens de GroenLinks-leider mede veroorzaakt worden door het gebrek aan perspectief. “Een vaccin of een behandelmethode is hopen op een uitweg. [Testen is] het enige aan het virus waar we echt controle over hebben, én het enige waar het goed mis gaat.”

Ook Asscher hekelt de houding Rutte en De Jonge. “Eerst zegt Rutte vorige week dat alles wordt gedaan om een tweede golf te voorkomen. Een dag daarna zegt hij: er is een tweede golf.” Hij luidt de noodklok: “Alles gaat mis. Het gaat om duizenden levens en honderdduizenden banen.” Ook Lilian Marijnissen van de SP vraagt zich af waar de voorbereidingstijd van deze zomer is gebleven. ”Bij de eerste golf kon je nog zeggen dat we werden overvallen, maar nu hebben we heel de zomerperiode gehad om alles op orde te brengen. We zitten in de tweede golf en we zijn er niet klaar voor.”

'Mondkapjesgate'

Ook de verwarring rond het mondkapjes-beleid werd aangesneden. In de RIVM-richtlijn voor mondkapjes in de ouderenzorg stond dat het niet nodig is een masker te dragen als een hulpverlener ‘vluchtig contact’ heeft met een coronapatiënt op leeftijd. Tijdens de piek van de eerste golf moesten zorgmedewerkers mede door die aanwijzing zonder mondkapje werken, terwijl de passage vorige week zonder aankondigingen veranderd was. Nu zijn mondkapjes ineens wél aangeraden en zelfs ‘noodzakelijk’. De vraag vanuit de oppositie is waarom het advies aangepast is, of hulpverleners eerder gevaar liepen en of de richtlijn misschien geschreven was op basis van de (beperkte) beschikbaarheid van beschermingsmiddelen. 

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wilde niet met Asscher mee in de suggestie dat zorgpersoneel gevaar liep door geen mondkapje te dragen, en verdedigde de originele richtlijn. Het zou gaan om een misverstand, omdat ‘vluchtig contact’ nauwelijks blijkt voor te komen. Wel sprak Dijkhoff zijn steun uit voor een 'compensatiefonds' voor getroffen zorgpersoneel.  PVV-leider Wilders noemt de kwestie 'mondkapjesgate.' "Het kabinet maakt er een enorme bende van."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: