Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Veiligheidsregio's worden onderverdeeld in drie risiconiveau's: waakzaam, zorgelijk en ernstig
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten vrijdagavond een set van nieuwe maatregelen bekend tijdens de ingelaste persconferentie over de coronacrisis. De belangrijkste wijziging is dat Nederland vanaf nu zogenaamde 'risiconiveau's kent. De 25 veiligheidsregio's kennen drie alertheidsniveau's: waakzaam, zorgelijk en ernstig.
Omdat het aantal besmettingen in Nederland in de voorbije dagen in een ongekend rap tempo oploopt, worden zes veiligheidsregio's in de Randstad opgeschaald naar niveau twee: zorgelijk. Het gaat om de regio's Amsterdam Amstelland, Utrecht, Rotterdam Rijnmond, Hollands Midden en Kennemerland. Voor de rest van het land is het lagere alertheidsniveau 'waakzaam' van kracht. Het risiconiveau wordt dagelijks bijgewerkt op het coronadashboard.
Deze 'zorgelijke' situatie heeft gevolgen voor het dagelijks leven in het westen van het land. Vanaf zondag moeten daar de horecagelegenheden eerder dicht. Om 00.00 uur moet de muziek uit en het licht aan en een uur later dienen alle gasten vertrokken te zijn. Later vanavond maken de afzonderlijke veiligheidsregio's individuele maatregelen bekend.
Overige wijzigingen in het coronabeleid
Het kabinet maakte nog een aantal andere wijzigingen bekend die het besmettingsniveau terug moeten dringen. Rutte benadrukte dat deze regels nodig waren vanwege de zorgelijke toenamecijfers. Indien er niets verandert zouden er volgens de premier volgende maand 10.000 besmettingen per etmaal bij komen. Bij dit soort cijfers dreigt de zorg opnieuw overbelast te raken met een nieuwe sterftegolf tot gevolg.
De ministers gaan daarnaast het maximaal aantal aanwezigen in grote gezelschappen terugschroeven van honderd naar vijftig. Er is een uitzondering voor kerkgenootschappen, demonstraties en scholen van kracht. Een nieuwe informatiecampagne moet ervoor zorgen dat de oude en de nieuwe regels beter worden nageleefd onder de bevolking.
Het is niet bekend aan welke eisen een veiligheidsregio precies moet voldoen om naar een zwaarder alertheidsniveau te worden opgeschaald en welke concrete gevolgen hieraan verbonden zijn. In Groot-Brittannië en Duitsland kennen ze een soortgelijk waarschuwingssysteem waarbij 50 per 100.000 in een week aanleiding is voor een opschaling naar het allerhoogste alertheidsniveau.
In de onderstaande tabel is te zien hoe snel het aantal besmettingen in Nederlandse gemeenten is toegenomen in de voorbije week.