NieuwNieuws

Algemeen

Nieuwe rel in Almelose raadsledensoap na aangifte van bedreiging

In Almelo is altijd wat te doen... 

Raadslid Patricia Pol van de gemeente Almelo heeft aangifte gedaan tegen collega-raadslid. Pol van de partij Forum voor Rechts (FVR) beschuldigt haar collega Harry de Olde van de partij Vrij Almelo (PvA) van bedreigingen aan haar adres. 

Ze vertelt aan RTV Oost dat De Olde zou hebben verteld dat ze niet veilig zou zijn in het gemeentehuis en daar buiten. Dit gebeurde niet direct, maar werd haar toevertrouwd door de griffier van de raad. Forum op Rechts doet niet alleen aangifte tegen De Olde, maar ook tegen zijn raadsopvolger en andere PvA’ers.

De Olde herkent zich absoluut niet in het geschetste beeld van Pol. "Ik heb niemand bedreigd", vertelt hij resoluut. "Ik negeer Patricia Pol al maanden. Ik hoor haar soms tekeer gaan over mijn partij. Dan houd ik me ook stil." De PvA en Forum voor Rechts zijn al langere tijd te verwikkeld in een slepend conflict.

Forum op Rechts - dat niet gelinkt is aan de landelijke Forum voor Democratie - bestaat sinds afgelopen december nadat Pol zich had afgescheiden van de PVV omdat ze een 'echt rechts geluid wilde laten horen'.

Wie wat precies op zijn kerfstok heeft, blijft vaag. Beide partijen beschuldigen elkaar van beledigingen via sociale mediaplatform Facebook. Vrij Almelo-lid Richard Quick deed drie maanden geleden aangifte tegen Patricia Pol omdat hij door haar zou worden zwartgemaakt. Ze zou hem beschuldigen van het verspreiden van afbeeldingen met hakenkruizen erop. Quick deed hiervoor in juli aangifte voor smaad en laster, meldde RTV Oost.

Hiermee lijkt er weer een nieuw hoofdstuk te zijn aangebroken in de politieke soap die de Twentse gemeente al jarenlang teistert.

House of Cards in Twente

Hoewel zowel Partij Vrij Almelo als Forum voor Rechts slechts een raadzetel hebben, weten ze - samen met hele rits andere splinterpartijen - de sfeer in de zaal behoorlijk te verzieken. Hoewel deze sfeer al enige tijd niet om over naar huis te schrijven is, gooide een aflevering van BNN-programma Opstandelingen nog meer olie op het vuur. De Olde van de PvA had een aantal niet zulke vriendelijke zaken gezegd over zijn collega's.

Opstandelingen leidde begin juli  direct tot een nieuw conflict binnen Almelose raad. De PvA-frontman haalde zich de woede van onder meer de burgemeester op de hals omdat hij Almelo zou hebben zwartgemaakt op nationale televisie. En tot overmaat van ramp waren ook de andere raadsleden absoluut geen fan van elkaar.

Om de sfeer op het gemeentehuis te verbeteren zijn alle raadsleden en het college van B en W deze zomer gestart met relatietherapieën. Gedurende intensieve praatsessies zouden de onderlinge verhoudingen moeten worden verbeterd. Kennelijk hebben deze psychologen tot dusver geen wonderen kunnen verrichten.

Bovendien klopte van het beeld dat Almelo een ongelofelijke politieke en bestuurlijke bende zou zijn, volgens burgemeester Arjen Gerritsen (VVD) helemaal niets.

Het slepende leed dat Almelo heet

Toch waren er ook stippen op de horizon voor de geplaagde havenstad. Almelo had tussen 2016 en 2019 een zogenaamde 'Artikel 12-status'. Dit betekent dat de gemeente onder strenge curatele van de provincie staat omdat ze er een financiële bende van hebben gemaakt. In dit geval was de schuldenlast opgelopen tot 25 miljoen euro en moest er flink bezuinigd worden.

Sinds dit jaar mag de gemeente weer op eigen houtje met geld omgaan, maar het blijft rommelen in de raad door alle interne conflicten. Almelo staat bekend als een van de meest versplinterde gemeenten van Nederland. In de gemeenteraad zitten maar liefst vijftien partijen(!) verdeeld over 35 zetels.

De zetelverdeling is: VVD (6), CDA (5), LAS (5), PVV (2), D66 (2), Christenunie (2), PvdA (2), Partij Vrij Almelo, (1), SP (2), Groenlinks (2), Lijst Çete (1), Leefbaar Almelo (1), Democraten.NU (2), fractie Weinreder (1) en Forum voor Rechts (1 zetel). Dit maakt collegevorming en meerderheden smeden voor beleidsplannen iedere keer weer een ware topsport. Hierdoor liggen conflicten telkens weer op de loer.

Of dit het enige zomer-akkefietje is? Niet bepaald. Na een nieuwe reeks van foutjes, tumult over geld en beschuldigingen van huichelarij door vuilnisbakken en dus nu de aangifte van bedreiging, is de spanning in de stad waar Bolletje, pepernotengeur en een stoplicht tot het culturele erfgoed behoren nog altijd om te snijden.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: