NieuwNieuws

Algemeen

Schuifkaarten: zo stroomt de Covid-19-najaarsgolf Nederland in

Zo staat jouw gemeente ervoor in Nederland en zo doet jouw provincie het op Europees niveau.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Nederland gemeld wordt zit al enige dagen in de lift. In de voorbije vier dagen kwamen er in totaal 2.686 nieuwe coronadiagnoses bij in de systemen van het RIVM en dit is bijna 600 meer dan in de eerste vier dagen van september.

Met deze nieuwe aanwas lijkt het gedaan te zijn met de aantallen van rond de 500 per etmaal. In de voorbije 24 uur steeg het aantal nieuwe gevallen met 964 stuks. En de aantallen van dit weekeinde zaten ook al ver boven de moyennes waar we in augustus bijna aan gewend waren geraakt.

De problemen zijn het grootst in het westen van het land. Nagenoeg iedere gemeente met de hoogste stijgingscijfers per hoofd van de bevolking liggen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De gemeente Amsterdam noteerde tussen 5 en 8 augustus per 100.000 inwoners de meeste nieuwe besmettingen. Nieuwe haarden zijn te vinden in onder meer Delft, Leiden, Nijmegen en Utrecht.

Op de onderstaande schuifkaart is het aantal besmettingen per gemeente van 1 t/m 4 september afgezet tegen het aantal van 5 t/m 8 september. De legenda is voor deze kaart iets aangepast zodat hij voor de komende maanden niet te snel te rood uitslaat.

Hierdoor lijkt deze nieuwe coronakaart van Nederland wat lichter dan exemplaren van eerder deze zomer terwijl de aantallen wel gestegen zijn. Inzoomen per gemeente kan in de onderstaande gemeentetabel. Let op: deze gemeenten staan gesorteerd op de weekstijging.

Europese epidemische piek

De nieuwe aanwas van corona in Nederland past in de continentale trend van de voorbije weken. In heel Europa worden meer besmettingen gemeld dan aan het begin van de zomer. Vooral in landen als Frankrijk, Spanje en Roemenië gaat het bovengemiddeld snel in de laatste weken.

Ook een aantal landen dat tot vrij recent behoorlijk is bespaard gebleven van een zomerse coronapiek, zit sinds afgelopen week in de lift. Dit is onder meer het geval in Portugal,  Hongarije en Verenigd Koninkrijk. Toch leidt het grote aantal nieuwe gevallen voor zover nog bijna nergens tot een piek in opnames en sterfte.

Alleen in Spanje en een aantal Oost-Europese landen, waar het virus momenteel in ongekende snelheid om zich heengrijpt, is een sterftegolf waarneembaar. In de zwaargetroffen Spaanse regio Aragón, dat qua grootte vergelijkbaar is met de provincie Utrecht, waar in de maand augustus bijna 10.000 nieuwe patiënten gediagnosticeerd werden met Covid-19, is het dodental met bijna 300 opgelopen.

Met de onderstaande datavisualisaties is de vergelijking tussen de afgelopen week en de week ervoor inzichtelijk gemaakt. Op de laatste slider is de week van 29 t/m 4 september afgezet tegen 1 t/m 7 augustus.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: