Nederlanders blijven niet thuis met coronaklachten
90 procent doet gewoon boodschappen
Nederlanders die last hebben van klachten die kunnen passen bij covid-19 blijven niet thuis, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert. Ondanks dat 84 procent van de mensen zich uitspreekt voor het beleid om thuis te blijven bij klachten, lijkt het dat veel mensen zich daar niet aan houden.
Dat blijkt uit de zesde ronde van het gedragsonderzoek van het RIVM en de GGD’en. Daaruit blijkt dat 26 procent van de ondervraagden in de afgelopen zes weken klachten hebben ervaren die passen bij het coronavirus. Ruim de helft (54 procent) vermoedt dat dit komt door een onderliggende aandoening, zoals astma of allergie. Deze mensen met klachten blijven echter niet thuiszitten: 90 procent doet gewoon de boodschapjes, 43 procent gaat naar het werk, 64 procent bezoekt familie of vrienden en 41 procent gaat naar de horeca.
Testen
De bereidheid om te testen is wel groot. 21 procent van deze mensen met klachten liet zich voor de zekerheid testen. Van de mensen met nieuwe klachten, geeft zelfs 45 procent aan zich in de afgelopen zes weken getest te hebben. Daarbij bezocht 85 procent van de mensen binnen vier dagen na het begin van de klachten een testcentrum en deed 59 procent dat al binnen twee dagen.
Vandaag meldde het RIVM wederom 797 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er minder dan gisteren (925), maar nog steeds meer dan een week eerder. De grote steden zijn verantwoordelijk voor de meeste positieve testen. In Amsterdam zijn het er vandaag 135, in Rotterdam 77 en in Den Haag 44.