Facebook bant politieke advertenties week voor Election Day
Mark Zuckerberg voert een aantal huisregels in om de verkiezingen eerlijk te laten verlopen
Facebook-overlord Mark Zuckerberg gaat meer doen om de verkiezingen voor het presidentschap in de Verenigde Staten op een eerlijke wijze te laten verlopen. Nu het verkiezingscircus over iets meer dan twee maanden losbarst, meent hij dat het tijd is voor een aantal 'nieuwe stappen om de verkiezingen te beschermen.'
Volgens Zuckerberg zijn er aanwijzingen dat zijn platformen gebruikt worden om de verkiezingen te ontregelen met onjuiste claims. De steenrijke oprichter van het sociale netwerk beschouwt een eerlijke democratische presidentsverkiezing in zijn land als een absolute topprioriteit.
Hij doneerde 253 miljoen euro aan onpartijdige organisaties die zich inzetten om de democratische infrastructuur te verbeteren in Amerikaanse staten en counties. 4 miljoen Amerikanen zouden via Facebook al zijn doorgeschakeld om zich te registreren als stemgerechtigd, deze onnodige burocratische inschrijving is in de Verenigde Staten verplicht om mee te mogen stemmen bij de verkiezingen.
Het sociale medium wil ook online de boel aanscherpen. Met vier maatregelen gaan ze de 'integriteit van de Amerikaanse verkiezingen waarborgen en willen ze meer mensen er toe aanzetten om op Election Day hun stem uit te brengen. Hierbij is het van belang dat gebruikers 'betrouwbare informatie' voorgeschoteld krijgen die niet leidt tot verwarring, vindt Facebook.
Je krijgt GEEN Covid-19 van stemmen
Om dit democratische walhalla te realiseren, weigeren alle platformen die bij Facebook zijn aangesloten nieuwe politieke advertenties in de week voor de verkiezingen. Daarnaast worden posts die suggereren dat iemand Covid-19 zou kunnen krijgen als ze gaan stemmen zonder pardon verwijderd en voorzien van een link met informatie over hoe deze dreiging zou worden ingezet om de opkomstcijfers te beïnvloeden.
Berichten die hinten op verkiezingsfraude krijgen bovendien een waarschuwingslabel van het platform met ook weer een link naar betrouwbare informatie. Zuckerburg meent dat er op zijn uit de hand gelopen vriendenboekje niet langer ruimte is voor extremistische organisaties en complottheorieën zoals QAnon.
De extremistische en complot-content wordt het meeste gedeeld in besloten groepen. Zuckerberg wil dit een halt toeroepen door deze clubjes niet langer in de zoekresultaten te vertonen. Bij zwaardere overtredingen kunnen ze zelfs helemaal verwijderd worden. Dit beleid was al van kracht op Facebook en wordt volgens de oprichter in de komende periode verder aangescherpt.
Tenslotte worden kandidaten gewaarschuwd om hun overwinning pas te claimen nadat de uitslagen bekend zijn. Als ze dit toch te vroeg doen dan krijgen hun posts een Zuckerberg-stempel met daarin een link naar de officiële uitslagen van persbureau Reuters en de National Election Pool.