Inspectie: Politie verliest grip op wijken
Wijkagenten kennen de wijk niet meer
Wijkagenten van de politie zijn vaak zo druk met belangrijke activiteiten als noodhulp, dat ze geen tijd hebben om te investeren in de wijk en daar spelende problematiek. "Hierdoor heeft de politie te weinig informatie om problemen te voorzien en in te grijpen vóórdat het echt onveilig wordt", zo concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar onderzoek Lokale handhaving door de politie.
Naast noodhulp slurpt ook het grote aantal meldingen over personen met verward gedrag enorm veel tijd van de politie op. De informatiepositie van de politie verslechtert verder door het verdwijnen van gespecialiseerde teams. Veel informatie over personen met verward gedrag en jongeren die buiten de boot dreigen te vallen komt tegenwoordig via boa's en hulpverleners binnen bij de gemeente, maar die durft vanwege de privacyregels dit vaak niet tijdig te delen met de politie.
Aanbeveling
Om te zorgen dat de politie de greep op de wijken niet verder verliest, doet de Inspectie Justitie en Veiligheid een aantal aanbevelingen. Zo moet de minister van Justitie en Veiligheid met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bespreken hoe ze signalen over verwarde personen vroeg kunnen oppikken om ze snel aan zorginstanties door te kunnen spelen. Zo is de politie in de toekomst hopelijk minder tijd kwijt aan verwarde personen.
Daarnaast adviseert de inspectie de beleidsmakers om harde keuzes te maken over de koers van de Nederlandse politie. Daarbij is de belangrijkste vraag of de politie geacht wordt om potentiële problemen al te signaleren voordat het uit de klauwen loopt of dat het korps er slechts is om in te grijpen als de problemen daadwerkelijk de kop opsteken.