NieuwNieuws

Algemeen

Duits kabinet laaiend over Reichstag-bestorming

"Aanval op het hart van onze democratie"

Na de grootschalige demonstratie in Berlijn op zaterdag tegen de coronamaatregelen in Duitsland hebben demonstranten geprobeerd de Reichstag te bestormen. Duitse ministers zijn hier alles behalve over te spreken. Bondspresident Frank Walter Steinmeier noemt het een “onaanvaardbare aanslag op het hart van onze democratie.”

Een honderdtal demonstranten heeft de politie voor het parlementsgebouw - niet meer dan vier agenten - overvallen en geprobeerd het gebouw binnen te komen. Een deel van hen zwaaide met de vlag van het oude Duitse Rijk van voor de tweede wereldoorlog, een symbool van de Reichsbürger, een extreemrechtse groepering dat volhoudt dat het oude Reich nog bestaat en bezet wordt door de geallieerden. 

Op de trappen van de Reichstag hebben ze met flessen en stenen gegooid voordat de politieversterking arriveerde. Minister van Binnenlandse zaken Horst Seehofer heeft ook zijn afschuw uitgesproken. “De Reichstag is het symbolische centrum van onze democratie. Het is niet te verkroppen dat onruststokers en extremisten het domein van ons parlement misbruiken voor hun eigen doeleinden.”

Een aantal demonstranten zijn gearresteerd. Het totaal aantal arrestaties lag zaterdagavond rond de 300. Twee derde daarvan kwam rond de Brandenburger Tor in de problemen, toen ook daar leden van rechtse groeperingen met stenen en flessen gingen gooien. De grotere demonstratie, waar bijna 40.000 mensen op afkwamen, werd vroeg in de middag al ontbonden door de politie. Er werd onvoldoende afstand bewaard en mensen weigerden mondkapjes te dragen. Het werd georganiseerd door groep Querdenken (dwarsdenken) 711, dat betoogd dat de Duitse coronamaatregelen tegen de grondwet ingaan.

De Reichsbürger, goed vertegenwoordigd bij de protesten van gisteren, verwerpen de huidige Duitse grondwet en beroepen zich op die van de Weimarrepubliek uit 1919. Ze denken dat die nog geldig is, maar simpelweg de uitvoerende organisatie mist - die ze zelf maar opgericht hebben. Er zijn inmiddels meerdere ‘regeringen’ van het Duitse ‘Reich’ die met elkaar concurreren. De groep wordt gezien als extreemrechts en omarmt complottheorieën en antisemitisme. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: