NieuwNieuws

Algemeen

Zeker kwart van coronapatiënten verbleef in het buitenland

Een forse toename in 'virale vakantiesouvenirs', in welke landen waren deze Nederlanders geweest?  

Het aantal Nederlanders dat positief testte op het coronavirus na een verblijf in het buitenland is in de vorige week opgelopen van 18 naar bijna 25 procent. Dit valt te lezen in de wekelijkse epidemiologische update van het RIVM.

Vermoedelijk ligt percentage nog hoger omdat niet bij iedere besmetting naar de reishistorie is gevraagd door de GGD. Van in totaal 27,4 procent van de positief geteste Nederlanders, is dit onbekend. Dit betekent dat bij slechts 48,5 procent van de nieuwe coronagevallen tussen 18 en 25 augustus een recent bezoek aan het buitenland kan worden uitgesloten.

Van deze groep waar dit wel het geval was, raakten de meesten besmet na een verblijf in Frankrijk en Spanje. Dit waren er respectievelijk 564 en 447. Voor Spanje is het reisadvies inmiddels voor het hele land verscherpt naar code oranje. In Frankrijk geldt dit voor het gehele oosten plus de hoofdstedelijke regio van Parijs.

In de onderstaande tabel is te zien waar de Nederlandse patiënten zijn geweest in de veertien dagen voor ze positief testten op het virus.

Buitenlands besmettingsgevaar?

Ook in andere populaire bestemmingen zoals Turkije, Griekenland en Italië zijn relatief veel Nederlanders geweest die bij terugkomst positief uit de test rolden. Ook buurlanden België en Duitsland staan hoog op de lijst. Sinds 4 augustus werden in totaal 2.394 personen met corona gediagnosticeerd in de veertien dagen nadat zij de grens over waren geweest. 

Malta wordt in 116 gevallen gelinkt aan besmettingen bij Nederlanders in de maand augustus. Dit is gezien de bescheiden hoeveelheid bezoekjes aan het eiland, uiterst fors te noemen. In tegenstelling tot de rest van de lijst, komt Malta niet terug in de top tien van populairste zomervakantielanden. Deze Maltese oververtegenwoordiging was afgelopen week ook al het geval.

In Duitsland doet het Robert Koch Instituut - hun variant op het RIVM - een soortgelijk onderzoek naar reishistorie. Vorige week meldden zij dat 40 procent van de besmettingen bij onze oosterburen in de veertien dagen voor hun ziekte in het buitenland is geweest. In het voorjaar droeg het aantal besmettingen onder teruggekeerde wintersporters vanuit Oostenrijk, Zwitserland en Italië voor een groot deel bij aan de verspreiding in Nederland.

Hoe verspreidt het coronavirus zich over het continent? Dat is te zien met de onderstaande schuifkaart waarbij de toename van infecties van de tweede week van augustus naast de aanwas van afgelopen week is gelegd. Meer duiding over de situatie in Europa, is te lezen bij Innovation Origins.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: