NieuwNieuws

Algemeen

Schokkend: experts claimen dat 'anti-5G-artikelen' niet werken

Ja, dit geldt ook voor die anti 5G-sfeerlamp van 2.237 euro. 

Is 5G gevaarlijk? Nee. Maar dit maakt blijkbaar weinig uit. Of het nou wel of geen gezondheidsrisico met zich meebrengt, de handel in 5G-werende artikelen voor stralingsgekkies stralingssceptici mag zeer levendig genoemd worden. De producten die claimen te beschermen tegen de vermeende schadelijke zendmastgolven worden ook in Nederland massaal verkocht via allerlei gespecialiseerde webboetiekjes.  

Het assortiment aan 5G-protectie-items is uitermate veelzijdig en prijzig: zo bestaan er onder meer hangers, mutsen, armbanden, zilverfolie, t-shirts, dekens, stickers, klamboes, USB-sticks uit Zwitserland en een of andere piramide die zouden beschermen tegen vermeende onzichtbare en volledig onbewezen dreiging. Kennelijk bestaan er genoeg 5Gerda's met interesse voor deze wappiemeuk rotzooi met als gevolg een levendige handel op de cyberspace. 

But wait there's more! De prijzen van deze producten zijn in veel gevallen allesbehalve mals. Zo betaal je voor 'YSHIELD afschermende koolstofverf' maar liefst 249,90, tel je voor een flesje Aborigional Anti-Angst-Stress-Laster-Wifi-5G-straling-spray - inclusief MP3 - 55 euro neer en hangt er aan de sfeervolle MAXiiMUS LUMERE-lamp een prijskaartje van maar liefst 2.237 euro. 

Dit is heus niet alleen het geval bij obscure Tante Sjaan-achtige webwinkeltjes. Ook gecertificeerde verkopers op platformen als Amazon en Bol.com bieden de anti-5G-prullaria aan. Maar werken die dingen ook? "Nee. Natuurlijk niet", verzekert een heel leger van experts aan Omroep Gelderland. Sterker nog: de producten zouden zelfs misleidend zijn.

Het artikel gaat onder de afbeeldingen van niet-werkende producten verder.

Omineuze kastjes en sfeerlampen die niet tegen straling beschermen /Allestegenstraling.nl
Een pet, t-shirt en klamboe die niet tegen straling beschermen / Life-Maxx anti radiation

Eensgezindheid onder de experts

Bij een rondgang langs het Nijmeegse Radboutumc, TNO Delft, AFP Factcheck Nederland, de NVWA én de Consumentenbond blijkt dat de beschermende werking van dit soort producten allemaal op lucht gebaseerd zou zijn. "Onzin!", luidt de algemene tendens.

De Consumentenbond heeft tot dusver weinig klachten over de anti-5G-artikelen ontvangen. Volgens een woordvoerder zou zelfs 'geen enkel weldenkend mens zoiets serieus nemen'. Is het verboden? Ook niet. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit meent dat er weliswaar sprake is van luchtkastelen, maar dat zij alleen ingrijpen wanneer er sprake is van een bedreiging voor de volksgezondheid of voedselveiligheid.

Ondanks de vraagtekens van deskundigen, wordt de webwinkels op dit moment weinig beperkingen opgelegd.  Aangezien we in Nederland het fenomeen 'vrije markt' kennen, mag iedere consument tot op zekere hoogte zelf bepalen waar hij zijn zuurverdiende geld aan besteedt verspilt

Dus als jij graag "stralingsvrije' Air-Tube oortjes" - voorzien van een afbeelding van Griekse strijder met een schild - voor 66,45 in je gehoorgangen wil proppen voor een 5G-loze muziekbeleving dan moet je dat helemaal zelf weten. Om nog maar te zwijgen over deze belichaming van ironie omdat zulke anti-stralingsshops veelal bezocht worden met behulp van zo'n gevreesde internetverbinding zonder draadje. 

Het artikel gaat onder de afbeeldingen van niet-werkende producten verder.

USB-sticks die niet tegen straling beschermen /Bioshield
Armbandjes en stickers die niet tegen straling beschermen /Morgen is Nu: Holistische Gezondheidsshop

Zeg nu tabee tegen 5G!

Maar hoe kan je schadelijke straling wel uit je leven bannen? "Een levensgroot koekblik met een deksel erop", grapt Wout Moerman van het Radboutumc om het Omroep Gelderland-artikel luchtig te besluiten. Heb je geen koekblik in het formaat van een grafkist? Geen nood!

Er bestaan gelukkig ook nog tal van andere opties om 'schadelijke 5G-straling' een halt toe te roepen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om beter na te denken, je hoofd een keer of zeventig tegen de rand van een wastafel aan te knallen of gewoon verhuizen naar België waar de mobiele dekking - van GSM tot 5G - van hetzelfde abominabele niveau is als het wegdek.

Maar wat zegt dit over de werking van de anti-stralingsvitrages meer dan 1.000 ekkies van lifestyleshop Life-Maxx? Ja die werkt wel. Als enige van allemaal. Grapje. Ook deze peperdure gepimpte Praxis-ZONwering weert alleen zonnestralen en geen 5G. Noppes. Nul. Word wakker, stelletje schapen!

Ken je Arjen Lubach? Vast wel. Hij besteedde niet een maar twee uitzendingen aan dit onderwerp. En aangezien hij van ónze NPO is, kan je erop vertrouwen dat hij weet hoe de vork exact in de steel zit. Doe maar kijken. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: