België gaat coronatestweigeraars forse boetes opleggen
Bij onze zuiderburen zijn ze iets minder van de dringende adviezen
Belgen die terugkeren na een verblijf in een zogenaamde rode-coronazone moeten zich sinds deze week verplicht laten testen op het coronavirus bij thuiskomst. De federale overheid ging over op deze maatregel nadat bleek dat slechts de helft van de broeinestbezoekers zich hield aan het advies van de regering. De boetes kunnen oplopen tot maar liefst 4.000 euro.
Om de maatregel kracht bij te zetten, worden de regels strenger. Iedereen die terugkeert vanuit een 'rood' gebied dient zichzelf negen dagen in huis op te sluiten en krijgen een oproep om zich te laten testen op Covid-19 van de Belgische GGD. Een verblijf in een gebied met een rood reisadvies wordt door een wetswijziging sinds kort gezien als een 'hoogrisicocontact', waarvoor enkele verplichtingen gelden.
Wie zit niet aan deze test- en quarantaineplicht kan rekenen op geldboetes variërend van 208 t/m 4.000 euro, en zelfs celstraffen van acht dagen tot een half jaar. Belgen die uit coronabroeihaarden terugkeren en de richtlijnen aan hun laars lappen, vallen voortaan onder dat regime, vertelt minister Philip de Backer aan De Tijd.
Afgelopen week opende Brussels Airport een testcentrum op de luchthaven zodat de verplichte test voor teruggekeerde toeristen en andere reizigers direct bij aankomst kan worden geregeld.
Belgische besmettingsgevaar
Volgens de minister is de maatregel nodig om de verspreiding van het coronavirus in zijn land tegen te gaan. In België werden in de afgelopen week ongeveer 4.000 mensen gediagnosticeerd met het pandemische virus, dit is ongeveer hetzelfde aantal als in ons land. Maar omdat België zo'n 7 miljoen inwoners minder telt, is het zomerse coronageweld daar op dit moment heftiger dan in ons land.
België is samen met Spanje het eerste land van West-Europa waar de zomerse pandemiegolf oplaaide en op dit moment het felst van aard is. Vooral de steden Antwerpen en Brussel transformeerden in luttele weken in nieuwe besmettingsbroeinesten. Inmiddels registreren bijna alle Europese landen een aanwas die sinds dit voorjaar niet meer is waargenomen.
Brussel (in deze context niet de EU) beschouwt Bulgarije, Malta, Roemenië, noordelijke regio's van Spanje en de Britse stad Leicester als 'rode' zone. Zes Nederlandse provincies vallen bij de Belgen onder reisadvies oranje.
Denemarken, Finland en de Baltische Staten zijn eveneens rood gekleurd, maar dat komt omdat Belgische bezoekers daar niet welkom zijn tot de virusverspreiding weer is ingedamd.