NieuwNieuws

Algemeen

Amsterdamse horeca krijgt te maken met extra toezicht

Overtreders moeten vanaf morgen al na een waarschuwing de deuren sluiten

De veiligheidsregio Amstelland heeft dinsdag na de persconferentie in Den Haag een eigen moment ingepland waar nieuwe regio-restricties worden aangekondigd. Femke Halsema, die naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de veiligheidsregio is, maakt het nieuwe maatregelenpakket dinsdagavond bekend.

De persconferentie met Femke Halsema zou om 20.30 uur beginnen, maar is tot dusver nog niet gestart. Dit artikel wordt aangevuld. Amsterdam behoort tot de gemeenten waar de GGD's de meeste nieuwe coronadiagnoses stelden in de voorbije weken.

Tien Bijenkorf-medewerkers zijn in de voorbije week gediagnosticeerd met het virus. Volgens de veiligheidsregio kan het warenhuis aan de Dam hiermee beschouwd worden als een besmettingsbron. Om verdere verspreiding een halt toe te roepen, wordt het pand twee weken gesloten. 

Escalatieladder voor regionaal coronabeleid

De enige concrete maatregel die dinsdagavond werd aangekondigd is het vervallen van een tweede waarschuwing voor horecagelegenheden die zich niet aan de coronaregels houden. Voortaan moet een pand al na een waarschuwing dicht indien ze betrapt worden op een overtreding. Bij excessen kan in een keer overgegaan worden tot een tijdelijke sluiting. 

Omdat de cijfers zo in de lift zitten, overweegt Halsema een avondklok in te stellen voor de horeca. Hoewel zo'n teruggeschroefde eindtijd op dit moment nog niet aan de orde is, kan dit in de nabije toekomst alsnog doorgevoerd worden mocht daar aanleiding voor zijn. 

Voor samenkomsten met meer dan honderd aanwezigen, geldt vanaf morgen een zorgenaamde meldplicht. Evenementen voor grote groepen kunnen bovendien extra controles van de gemeente verwachten op het naleven van de maatregelen die op dit moment van kracht zijn om de verspreiding van het virus in te dammen.

Escalatieladder voor regionaal coronabeleid

Amsterdam voert een zogenaamde 'escalatieladder' in. Als bepaalde grenzen overschreden worden, dan kan de veiligheidsregio overgaan tot het doorvoeren van maatregelen. Hierbij kan gedacht worden aan sluiting van zalencentra, een avondklok, een ontmoedigingsbeleid voor toeristen de stad te bezoeken of het beperken van samenscholingen met een maximum aantal aanwezigen.

Concrete gevolgen en nadere details over deze escalatieladder worden in de komende weken in samenspraak met het kabinet bekendgemaakt. Een 'regionaal dashboard' moet het niveau van besmettingen beter in kaart brengen op regio-niveau.

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland licht het gewijzigde beleid toe via een brief die aan de gemeenteraad is aangeboden.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: