NieuwNieuws

Algemeen

Online anti-LHBT-knokploeg ontdekt na schokkende video

600 Belgische en Nederlandse jongeren via Telegram op zoek naar slachtoffers

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws meldt dat een video die vorige week opdook van een mishandeling op straat in Leuven het topje van een enorme homofobe ijsberg is. De beelden zijn afkomstig uit een Telegramgroep met ongeveer 600 leden die volgens de krant vol staat met gewelddadige video’s en leden op zoek naar nieuwe slachtoffers, voornamelijk LHBTI’ers. Het zou gaan om een groep tieners uit België én Nederland.

De leden van de groep speuren het internet af op mensen die ‘klappen verdienen’ of ‘afgeslacht’ moeten worden. Op screenshots in handen van HLN is te zien wat er besproken wordt. Uitspraken als “gays moeten geslacht worden” en “iemand nog onthoofdingsvideo’s?” zijn er niet uit de lucht. Tot vandaag was de groep openbaar te vinden op chatdienst Telegram.

In de groep staat rond de vierhonderd video’s. Leden likken hun vingers af bij gewelddadige beelden van het internet, maar ook van zelfgemaakte video’s uit Vlaamse steden als Antwerpen en Leuven. Op de video die de krant naar de groep leidde werd een slachtoffer op de grond gewerkt, herhaaldelijk geslagen en tegen zijn hoofd geschopt. Een tweede slachtoffer is daarna op zijn knieën te zien en wordt gedwongen om zijn excuses aan te bieden en om vergiffenis te smeken. 

"Gays moeten geslacht worden"

Een groot mikpunt van haat lijkt video-app TikTok te zijn. Aangezien “elke jongen op TikTok homo is” zoeken ze daar naar de grootste overtreders om ze vervolgens via de chatfunctie te benaderen. Het doel is om achter iemands IP-adres te komen om hun locatie te ontdekken. Er wordt actief besproken om slachtoffers op te sporen, te mishandelen of zelfs te vermoorden.

Eerder deze week ging een bericht rond van een jongen op Instagram die vlak na zijn achttiende verjaardag het ouderlijk huis uit was gezet vanwege de homofobie van zijn ouders. In een interview met Linda Nieuws deelde hij onder andere dat zijn ouders hem aanmoedigde om een einde aan zijn leven te maken. In de Telegramgroep wordt op hetzelfde bericht gereageerd: “Die ouders zijn te goed. Ze moesten die kankerhomo vermoorden,” “Gays moeten geslacht worden,” en “Het is gewoon schaamte voor familie om een homo in familie te hebben, dat brengt een slechte naam.”

De politie in Leuven is een onderzoek gestart naar de groep, de strafbare feiten in de videobeelden en het verspreiden ervan. Hoeveel leden er Nederlands waren is niet duidelijk, evenals of de groep überhaupt nog bestaat. Wel is nu helder dat jongeren “voor views en likes” anderen opzoeken, bedreigen en mishandelen. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: