Nederlandse coronakrimp van 8,5% valt op Europees niveau wel mee
Q2 2020: Groot-Brittannië -20,4%, Spanje -18,5%, Frankrijk -13,8%, Italië -12,4
Met een krimp van 8,5% van het bruto binnenlands product, stevende de Nederlandse economie in het eerste volle pandemiekwartaal af op een historisch dieptepunt. Het bericht van het CBS over het nieuwe normaal biedt weinig ruimte voor hoop.
Dat de Covid-19-pandemie geen enkel land overslaat in z'n pad der vernieling, is goed te zien wanneer je het krimppercentage van ons land afzet tegen de Europese landen die de 'groeicijfers' tussen april en juni ook al bekendmaakten. Wat blijkt? Ja, het is niet best. Maar het gaat over het hele continent heel erg slecht.
Sterker nog: voor die 8,5 procent zouden veel landen hun handen dichtknijpen. Groot-Brittannië krijgt een dubbele mokerslag om de oren vanwege de Brexit en noteerde zelfs een krimp van 20,4 procent. Ook België en Duitsland leveren enkele procentpunten meer in dan 'wij'.
Frankrijk, Spanje en Italië behoren tot de grootste 'verliezers' binnen de EU. Opmerkelijk is dat dit drietal eveneens de meest beperkende lock-downmaatregelen doorvoerde in het voorbije voorjaar.
Baltisch bastion en Scandinavisch succes
De noordoostelijke landen van de EU lijken de pandemische storm het best te hebben doorstaan. De zuidelijkste Baltische staat Litouwen leverde 5,1 procent in ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook in Letland is de coronacrisis mild verlopen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze landen zeer kleine economieën hebben die qua bbp niet te vergelijken zijn met West-Europa.
Van de landen met een vergelijkbare levensstandaard als Nederland, moet naar Scandinavië gekeken worden. Zweden, dat zogenaamd het lichtend voorbeeld op pandemisch-economisch vlak zou zijn, leverde 8,6 procent in op het bruto binnenlands product. Gemiddeld is dit inderdaad niet slecht, maar zeven landen - waaronder Nederland - hebben de schade op dit vlak beperkter weten te houden.
Buurlanden Finland - en iets mindere mate Denemarken - lijken de voorjaarsklap het beste te hebben opgevangen puur gebaseerd op de ontwikkelingen in de kwartaalcijfers. De Finnen wisten de economische mokerslag zelfs nipt onder de vijf procent te houden. Qua coronacijfers doen ze het eveneens verdienstelijk met een dodental van 333 op een bescheiden totaal van 7.700 diagnoses.
Hieronder is de krimp in alle twintig landen gevisualiseerd aan de hand van een interactieve staafdiagram.