NieuwNieuws

Algemeen

Thijs H. gaat in hoger beroep tegen gevangenisstraf

De 28-jarige H. vermoordde in een psychose drie wandelaars

Thijs H. die vorige maand werd veroordeeld tot 18 jaar in de cel en TBS, wil in een hoger beroep pogen om deze sanctie omlaag te krijgen. Dit maakte zijn advocaat Serge Weening donderdag aan het begin van de avond bekend. H. werd veroordeeld tot deze celstraf voor een driedubbele moord op twee verschillende momenten, meldt 1Limburg.

Dat Thijs H. verantwoordelijk is voor de dood van de slachtoffers, daar zijn alle partijen het over eens. Toch is zijn mentale gesteldheid tijdens de moorden onderwerp van veel onenigheid geweest in de rechtszaal. De verdediging meent dat de Limburger volledig ontoerekeningsvatbaar was, omdat zijn gedrag werd beïnvloed door een psychose. Het OM was hier niet van overtuigd, de aanklager meende dat H. wel degelijk doorhad wat hij exact in zijn schild voerde.

De rechter zat met zijn oordeel een beetje in het midden. Thijs H. zou onder invloed van medicijnen en een persoonlijkheidsstoornis inderdaad niet volledig voor zijn eigen gedrag instaan. Maar het verhaal van een compleet door stoornissen overmande psychopaat, werd door de rechter niet aanvaard. H. zou zichzelf bewust 'psychopathischer' voordoen dan hij werkelijk is.

Uit zijn zoekhistorie op internet blijkt dat hij heeft gezocht naar hoe je deskundigen en therapeuten om de tuin kan leiden door zo 'psychopatisch mogelijk' toneel te spelen. Dit zou hij bewust gedaan hebben om een lagere celstraf af te dwingen. Maar kennelijk was de straf die hem was opgelegd. 18 jaar, in plaats van de 24 jaar die het OM eiste, nog steeds aan de hoge kant. 

De verdediging van H. is van mening dat hij vanwege zijn mentale kronkels alleen TBS opgelegd had moeten krijgen. Volgens z'n advocaten zijn feiten verkeerd geïnterpreteerd waardoor er een verkeerd besluit is genomen in de rechtbank. Ze verwachten dat het gerechtshof met een zorgvuldiger oordeel komt. 

Het is nog niet bekend wanneer het hoger gerechtshof zich over de zaak gaat buigen. 

De Brunssumerheide waar het echtpaar met messteken om het leven werd gebracht /Wikimedia Commons

De moordlustige meidagen van Thijs H.

Met een steekpartij in een Haags park, maakte Nederland kennis met de dader die later Thijs H. bleek te zijn. Dit gebeurde op 4 mei vorig jaar toen hij in een gedeeltelijke of volledige psychose verkeerde onder invloed van medicatie. Na de dood van de vrouw in het park, richtte hij een ravage aan in zijn eigen appartement. De ochtend daarna vertrok hij halsoverkop naar zijn ouders in Limburg. 

Hierna keerde hij terug naar zijn ouders die schrokken van de mentale gesteldheid van hun zoon waarvan op dat moment nog niet bekend was dat hij de avond vooraf een moord had gepleegd. Toch was het gedrag van hem aanleiding genoeg om contact op te nemen met de Maastrichtse Mondriaan-instelling waar H. onder behandeling was. Zij zagen op dat moment geen aanleiding om hem op te nemen in hun gesloten afdeling. 

Toen een gedwongen opname uitbleef, is hij opnieuw met een mes op pad gegaan. Drie dagen na zijn eerdere moord, bracht hij op de Brunssumerheide een wandelend echtpaar uit Heerlen dat zijn pad kruiste om. Daarna liet H. zich uit eigen beweging opnemen in de Mondriaan-instelling waar later bekend werd dat hij drie mensen om het leven had gebracht in de dagen ervoor.

De ggz-instelling zou op de hoogte zijn van de moordpartijen maar vanwege hun beroepsgeheim geen informatie gedeeld hebben met de autoriteiten. Toen op 7 mei op de gesloten afdeling van de Mondriaan een steekpartij plaatsvond door een andere cliënt, maakte H. gebruik van de chaos om uit de inrichting te ontsnappen. Na zijn ontsnapping werd een klopjacht georganiseerd waarbij ook herkenbare foto's verspreid werden. 

H. werd nog diezelfde avond aangehouden door de politie. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: