NieuwNieuws

Algemeen

SCHUIFKAARTEN: zo raast de coronagolf door Nederland en Europa

Corona, corona, corona. In heel Europa is er niemand zoals jij...

Nederland en eigenlijk ook al onze buurlanden, kampen met een forse toename van coronavirusbesmettingen. Op de nieuwste kaart van ons land waarop de stijging tussen 9 en 12 augustus is gevisualiseerd op basis van de cijfers van het RIVM wordt dit op vrij onsubtiele wijze inzichtelijk.

Hoe anders was dit een maand geleden. Toen leek het virus nog even helemaal weg te zijn. Nederland kon vakantievieren. Coronacrisissen zouden wel weer in het najaar komen na een paar weekjes helemaal weg.

Maar kennelijk heeft Covid-19 lak aan de Nederlandse bouwvak en is mede door internationaal vliegverkeer het virus weer helemaal terug. Meer duiding hierover staat in onze Nieuwnieuwsupdate voor Nederland van eerder vanmiddag.

Op de onderstaande schuifkaarten wordt een vergelijking getrokken tussen de laatste vier dagen met het vorige blokje tussen 5 en 8 augustus en daaronder is de huidige situatie naast die van 12 en 15 juli gezet. 

Hitte- en coronagolven teisteren heel Europa

De stijgingen in Nederland zijn behoorlijk goed te zien op de kaarten. Maar hoe verhoudt de stijging bij 'ons' zich tot andere landen. Eigenlijk past 'onze' situatie volledig in het patroon van veel andere landen op dit continent. Dit met nieuwe regels voor internationale reizigers tot gevolg.

Roemenië en Spanje zijn op dit moment de felste Covid-19-broeinesten. In de provincie Aragón werden vorige week 6.185 nieuwe besmettingen gemeld. En aangezien deze regio qua inwonertal niet groter is dan de provincie Utrecht mag hier gerust gesproken worden van een corona-explosie. Vanwege de astronomisch hoge toename van 422 per 100.000 inwoners in een week tijd, moest de legenda van de internationale kaart zelfs aangepast worden.

Verder valt een paarse vlek op die enige overeenkomsten vertoont met de Route de Soleil. Deze coronavlek focust zich in België, maar breidt zich uit richting Frankrijk en Nederland. In ons land is het ordentelijke oosten en het 'wilde' westen op basis van de relatieve toenamecijfers niet te missen. Hoe het komt dat de verschillen in Nederland. Zulke grote verschillen binnen een land, lijken eerder te passen bij een veel grotere natie zoals Italië of Italië.

Meer analyse hierover is te lezen in de weekupdate van Europa bij Innovation Origins. Let wel: op de Europese kaarten wordt gebruik gemaakt van een weekontwikkeling en niet met vierdaagse. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: