NieuwNieuws

Glamorama

Akwasi: 'Golden retrievers beter vertegenwoordigd dan mensen van kleur'

Er is weer ophef

Rapper Akwasi heeft weer wat stof doen opwaaien na een aantal uitspraken die hij deed in een interview met het Parool. Zo stelde hij onder andere dat honden beter zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer dan mensen van kleur. Maar er is meer.

Zwarte Piet-uitspraak

In het interview met een van dé gezichten van de Black Lives Matter-beweging komen verschillende onderwerpen aan bod. Zo wordt er gepraat over zijn jeugd in de Bijlmer, zijn rapcarrière en zijn aankomende shows in Paradiso. Ook reageert hij op alle ophef die ontstond na een uitspraak die hij deed over Zwarte Piet, tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam. “Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht,” zei hij toen. Naar aanleiding van die uitspraak zou hij diverse doodsbedreigingen ontvangen hebben. 

Nieuwe OPHEF

Niet alle uitspraken in het interview kunnen op unanieme goedkeuring rekenen. Natuurlijk hebben de meningmensen op Twitter genoeg te bekritiseren, maar één uitspraak in het bijzonder valt bij mensen in slechte aarde. Zo vertelt Akwasi over de Ghanese stam genaamd Ashanti, waartoe hij en zijn familie behoren. Verderop in het interview komt de interviewer terug op dit onderwerp, waarna Akwasi stellig beweert dat de Ashanti geen slavenhandelaren zijn geweest. "Iedereen is opeens een historicus, mensen roepen maar wat. Ashanti zijn geen slaven­handelaren geweest. Wel? Kom op met de feiten dan, die zijn er niet." 

Maar, er blijken wel degelijk verschillende stukken te bestaan die zijn uitspraak weerspreken. Menig Twitterend Nederlander creëert daarom gretig ophef rondom dit onderwerp, door er boze Tweetjes over te tikken. Sommigen vinden het namelijk hypocriet dat iemand die constant hamert op het Nederlandse slavernijverleden, zelf afstamt van een stam die in het verleden ook slaven zou hebben gehandeld.

VVD Tweede Kamerlid Andre Bosman doet zijn ophefduit in het zakje, en schrijft een lichtelijk passief-agressieve Tweet over Akwasi's bewering: 

De Tweet

Een historicus

Ook historicus Han van der Horst doet er zijn zegje over. Hij stelt dat Akwasi duidelijk 'geen kaas of waakye heeft gegeten van de slavernijgeschiedenis.' Er zou namelijk genoeg bewijs zijn voor de stelling dat de Ashanti een wezenlijke rol speelden in de transatlantische slavenhandel. 

In het interview werd Akwasi ook nog gevraagd naar zijn favoriete artiesten. "Ik luister naar de hiphop van Kendrick Lamar en Ambush Buzzworl, maar ook naar de muziek van bijvoorbeeld ­Gregory Porter en Dizzy Gillespie. Ik zit ook helemaal in Nina Simone. En Radiohead is tijdloos", zei hij. Hier is geen ophef over. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: