NieuwNieuws

Algemeen

Coronatabel: helft nieuwe besmettingen uit vier grote steden

1.020 van de 2.025 nieuwste Covid-19-gevallen uit 010, 020, 030 of 070

Nederland is 519 coronapatiënten rijker geworden in het afgelopen etmaal. Dit blijkt uit de cijfers van het RIVM. In totaal zijn nu sinds februari 57.501 Nederlanders geregistreerd als corona-patiënt. Hoewel het leeuwendeel al lang en breed weer is genezen, wekt de huidige piek veel bezorgdheid.

Net als bij de 'eerste golf', waar Oost-Brabant en westelijk Gelderland en Salland de grootste klappen te verduren kregen, lijkt deze nieuwe piek - of je dit nou een tweede golf noemt of niet - zich te focussen zich vrij regionaal te manifesteren. Alleen is dit nu het meest dichtbevolkte deel: de Randstad. Vooral in en rond Amsterdam en Rotterdam gaat het alarmerend rap de voorbije dagen.

In de afgelopen vier dagen liet de gemeente Bergen op Zoom de snelste groei zien in coronabesmettingen per 100.000 hoofden van de bevolking in heel Nederland. Hier nam het aantal toe met 75,6. Gouda staat op plaats twee met 55,8. Plek drie en vier zijn voor Rotterdam en Amsterdam met respectievelijk 54,3 en 48,0 nieuwe gevallen per 100.000 tussen 4 en 7 augustus. 

De hele tabel van Nederland is hieronder te zien met in de eerste kolom de absolute aanwas, in de tweede en derde kolom de relatieve ontwikkeling in de afgelopen 14 en 4 dagen. Aan de hand van de trendlijn is te zien hoe deze vierdaagse groei zich ontwikkel heeft in 4 weken.

Grootste problemen in de grote steden

Rotterdam noteerde al enige tijd behoorlijk bezorgde groeicijfers, maar nu lijkt ook in Amsterdam sprake te zijn van een duidelijke opleving van het SARS-CoV2-virus. Van de 2.025 nieuwe patiënten van de afgelopen 4 dagen, kwamen 354 uit Amsterdam en 419 uit Rotterdam. Hiermee zijn de twee steden, waar iets minder dan 10 procent van de Nederlanders woont, met 38 procent oververtegenwoordigd in de diagnosedata.

Wanneer je cijfers van Den Haag en Utrecht hierbij optelt uit dezelfde periode, 158 en 89 in totaal, kom je uit op 1020 Covid-19-diagnoses. Hiermee komt de helft van de jongste  patiëntengolf uit een van de vier grote steden.

Grote delen van Nederland hebben daarentegen nauwelijks te kampen met angstaanjagende coronahaarden. In de provincie Friesland werd zelfs helemaal niemand positief getest op donderdag 6 augustus. Deze tweedeling is behoorlijk goed zichtbaar op de weekkaart van gisteren. De zomerse coronagolf focust zich vooral op West-Nederland en dan in het bijzonder in en rond Amsterdam en Rotterdam.

Ten oosten van de lijn Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht lijkt het virus zich maar mondjesmaat te verspreiden. Dit is goed zichtbaar op de Coronakaart van gisteren die de zevendaagse groei tussen 30 juli en 6 augustus visualiseert. Meer kaarten, duiding en van die kekke sliders, zijn te vinden in het coronatopic van gisteren. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: