NieuwNieuws

Algemeen

WEEKKAART: Covid-19 op volle kracht terug in West-Nederland

In 7 dagen registreerde het RIVM 3.019 nieuwe besmettingen

Nederland is in twee stukken verdeeld als het gaat om corona-cijfers: een 'wilde westen' en een 'ongemoeid(er) oosten'. Dit toont de nieuwste weekkaart behoorlijk duidelijk aan. Waar de cijfers in juli al aan het stijgen waren, is hier in de afgelopen zeven dagen opnieuw een acceleratie in merkbaar.

Vooral de Randstad en het zuidwesten kampen met forse toenamecijfers in de voorbije week. De toename is zowel in relatieve als absolute zin het grootst in de gemeente Rotterdam. Met een toename van 92,1 positieve diagnoses tussen 30 juli en 6 augustus, is dit de landelijke 'coronakoploper'. 

Ook in Bergen op Zoom (87,4), Gouda (70,8) en Amsterdam (59,0) is sprake van een immense aanwas die sinds dit voorjaar niet meer in Nederland is voorgekomen. Wat dit zegt? Het coronavirus is definitief terug van vakantie en verspreidt zich razendsnel ten westen van de lijn Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht. 

Toch is het ook landinwaarts niet overal coronavrij: de stad Groningen laat bijvoorbeeld in de voorbije dagen eveneens een voor hun tot dusver ongekende stijging zien. Op de onderstaande weekkaart is de groei van de afgelopen zeven dagen zichtbaar. 

Met de slider is een vergelijking tussen de toename van 1 t/m 4 augustus en 28 t/m 31 juli te zien. 

Wat betekent dit?

Aangezien losse getallen zonder referentiekader of vergelijkingsmateriaal vrij nietszeggend zijn, wordt de Covidcrisis geduid op basis van cijfers uit het verleden en alarmwaardes in onze buurlanden. Aangezien Nederland op dit moment geen concreet signaalwaardesysteem op basis van toenames per 100.000 inwoners kent, moet er over de grens gekeken worden om de stijging in perspectief te kunnen zetten.

Duitsland, dat het land heeft opgedeeld in districten met elk ongeveer 100.000 inwoners, hanteert een 'alarmgrens' van 50 nieuwe besmettingen per capita in de afgelopen week. Toch kan dit niet een op een worden gekopieerd naar de Nederlandse situatie omdat in Nederland veel gemeenten een stuk kleiner zijn dan dit inwonertal.

Komt deze 'golf' door het grote aantal nieuwe tests? Deels. Maar hoe groot dit deel is, valt lastig te zeggen. Wat in elk geval geen goed voorteken is, is de toename in aandeel van positieve coronatests in de afgelopen weken  van 0,6 naar 2,6 procent. Dat er sprake is van een nieuwe golf, blijkt ook uit de cijfers in andere Europese landen die eveneens allemaal in de lift zitten. Omdat in onder meer Spanje, Portugal en Duitsland de testcapaciteit al veel langer op 'vol vermogen' draait, lijkt er toch sprake te zijn van een linke trend.

Dan tot slot een blik naar het verleden voor nog meer referentiekaders. Hoeveel nam het aantal besmettingen eigenlijk per week toe in april? Vrij fors, zoals te zien is op de onderstaande weekkaarten van dit voorjaar. Zo 'erg' als in april is het op dit moment niet in Nederland. In de meest intense weken van de pandemie waren er zelfs enkele gemeenten met een toename van meer dan 200 per 100.000 inwoners in een week. En hier komt de lagere testcapaciteit nog bovenop.

Maar desalniettemin is er aan de zorgelijke situatie van april ook een periode vooraf gegaan waarin de aantallen boven verwachting snel toenamen. Wil je de huidige cijfers bij jou in de buurt inzien? Scroll dan helemaal omlaag voor de NN-gemeentetabel met de allerlaatste RIVM-cijfers op basis van groei in de afgelopen vier en veertien dagen. 

Let op: het kleurenpalet wijkt af van de recente weekkaart in dit artikel
Let op: het kleurenpalet wijkt af van de recente weekkaart in dit artikel

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: