Slagregen van annuleringen teistert hotels 010 na 'fout' RIVM
"Ik zou zeggen: ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is," - Susan van den Hof (RIVM)
Het gesprek van RTL Nieuws met RIVM epidemioloog Susan van den Hof heeft voor behoorlijk wat opschudding gezorgd in coronacapital veilige citytripbestemming Rotterdam. Nadat de epidemioloog aan de commerciële nieuwszender vertelde dat het wellicht verstandiger was om de stad links te laten liggen vanwege de alarmerende coronacijfers, annuleerden bijna duizend mensen hun hotelverblijf in de Maasstad.
Na klachten vanuit de vermeende plek des onheils, rectificeerde het RIVM nog dezelfde dag de gewraakte uitspraak van hun fake news-verspreidende expert. Maar dit heeft de ellende voor de lokale middenstand niet kunnen voorkomen. Gedupeerde hotels die zich hebben verenigd in de Rotterdamse Hotel Combinatie meldt dat zij rond de 1.000 boekingen afzeggingen voor een verblijf van een of meerdere nachten in Rotterdam hebben moeten incasseren.
"De stad loopt hiermee een potentiële omzet van zo'n 175.000 euro mis als we ontbijt, diner en overige bestedingen meerekenen," aldus het RHC in een reactie tegen Omroep Rijnmond. Volgens de hoteleigenaren is hun branche op een vervelende manier benadeeld na een 'hartstikke goede maand juli'.
Het ingetrokken en foutieve negatieve reisadvies is volgens de brancheorganisatie al de derde zeperd in korte tijd. Eerder werden zij slachtoffer van het negatieve reisadvies vanuit België en later kwam daar ook nog het verguisde mondkapjesexperiment van burgemeester Aboutaleb bij.
Allerveiligste coronahaard van Europa
Sinds medio juli kampt Nederland met steeds verder toenemende groeicijfers in het aantal nieuwe coronabesmettingen. Deze zomergolf is niet overal in het land even intens. Vooral het zuidwesten en de Randstad registreren de meeste coronabesmettingen. Rotterdam is met grote afstand de plek waar de toename het snelst gaat.
In de voorbije veertien dagen nam het aantal positieve diagnoses in de Wereldhavenstad toe met meer dan 900. Per 100.000 inwoners is dit goed voor een toename van 134,0, hiermee is de gemeente Rotterdam op dit moment de meest intense Covid-19-haard van Nederland.
Bij onze zuiderburen noteerde de door corona geteisterde provincie Antwerpen, die inmiddels in een halve lockdown zit, een stijging van 'slechts' 119,2 per 100.000 inwoners tussen 17 en 31 juli. Ook in Duitsland, waar een alarmwaarde van meer dan 50 per 100.000 inwoners in 14 dagen geldt, zou een code rood voor deze stijging afgegeven worden.
Maar omdat Rotterdam in Nederland ligt, waar geen eenduidig coronabeleid van kracht is op basis van concrete signaalwaardes, is er helemaal niets aan de hand in de veilige haven. Toch is een verblijf niet zonder coronarestricties. De landelijke regels op het gebied van afstand bewaren en het mijden van drukte, zijn immers ook 010 van kracht.
Moraal van dit verhaal: het is veilig in Rotterdam. Wil je weten hoe veilig het hier is in vergelijking met jouw woongemeente? Check dan onze dagelijkse interactieve coronatabel met de laatste RIVM-cijfers.