NieuwNieuws

Algemeen

RIVM rectificeert 'onterecht' negatief reisadvies voor Rotterdam

Nederlandse overheid blijkt niet in staat eenduidig te communiceren

"Ga niet naar Rotterdam," luidde de kop van RTL-Nieuws na een gesprek met epidemioloog Susan van den Hof het RIVM. Zij spraken met haar over de recente diagnosepiek van Covid-19 en vroegen haar om een toelichting over de situatie in Rotterdam. 

De havenstad noteerde de grootste toename van alle Nederlandse gemeenten in deze zomer. Om een tweede golf te voorkomen, zouden mensen zich beter aan de maatregelen moeten houden en drukte te mijden. "Ik zou zeggen: ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is," waarschuwde ze.

Kennelijk sprak Van den Hof voor haar beurt, op persoonlijke titel of was er het een en ander niet afgestemd. De geteisterde gemeente reageerde als een gebeten hond op het negatieve reisadvies van de RIVM-epidemioloog. Op door de door haar tussen de regels door gesuggereerde cityslogan "Rot op uit Rotterdam," herkenden zij zich absoluut niet.

De gemeente benadrukt dat het weliswaar raadzaam is om drukte te mijden en anderhalve meter aan te houden, maar ontkent stellig dat de stad een onveilige no-go area zou zijn. Het RIVM liet in een reactie aan de gemeente weten de berichtgeving recht te breien. Of hier een woedend telefoongesprek in Rotterdamse schuttingtaal aan vooraf is gegaan is onduidelijk.

Wanneer is het foute coronaboel?

Of het advies van Van den Hof terecht was, is niet bekend. Dit komt vanwege het feit dat Nederland niet een gecentraliseerd, eenvoudig en eenduidig waarschuwingssysteem op basis van concrete groeicijfers over een vaste tijdsperiode kent. Zo'n 'stoplichtsysteem' is in onder meer België, Duitsland, Noorwegen en Spanje,  bijvoorbeeld wel ingevoerd. 

En aangezien het Coronadashboard nog altijd niet optimaal functioneert, blijft het Coronabeleid in ons land gebaseerd op nattevingerwerk, de overweging van een burgemeester en andere gedecentraliseerde ambtenarenruis. 

Hoe zou de situatie in Rotterdam door onze buurlanden beschouwd worden? In België wordt een toename van meer dan 20 diagnoses per 100.000 inwoners in de afgelopen week gezien als aanleiding om reizen af te raden. 

Rotterdam noteerde in deze periode een absolute toename van 478 besmettingen, dit komt neer op 83,1 per 100.000 inwoners. Als Rotterdam in België had gelegen was hier code rood van kracht en alle aanleiding om de crisis op z'n Antwerps aan te pakken.

"Niets aan de hand in Rotjeknor!"

Volgens de Duitse waarschuwingssystemen, waar een alarmwaarde geldt voor 50 diagnoses per 100.000 in twee weken, zou de stad eveneens op slot moeten gaan. Voor deze 'kritieke' grens van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) hadden ze in 010 geen veertien maar slechts vier dagen nodig. De 124,7 vastgestelde diagnoses per 100.000 inwoners sinds 21 juli zijn ook volgens de Duitsers meer dan duidelijk.

Maar aangezien Rotterdam niet in België of Duitsland ligt, is de stad volgens de gemeente Rotterdam althans, een veilige haven mits je je aan de landelijke regels houdt. Het RIVM gaat de onjuiste berichtgeving van hun eigenzinnige epidemioloog rechtzetten. 

Is het volgens de Belgen of de Duitsers ook mis bij jou in de buurt? Check dan onze interactieve gemeentetabel.  Let wel: de signaalwaarden van onze buurlanden hebben geen enkele relevantie voor Nederland. Kijk maar wat je ermee doet. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: