NieuwNieuws

Algemeen

Coronakaart: Covid-19-pandemie definitief terug van vakantie

Felle broeinesten in Zuidwest-Nederland en Randstad goed zichtbaar op de kaart 

Het coronavirus houdt weinig rekening met de bouwvak in Nederland als we de nieuwste cijfers van het RIVM moeten geloven. De eerste vier dagen van augustus waren goed voor 1.233 vastgestelde diagnoses en dit is wederom een behoorlijke toename ten opzichte van de laatste weken van juli.

Om deze aanwas inzichtelijk te krijgen, maken we gebruik van kaarten met daarop de verspreiding in blokken van vier dagen. Waarom vier dagen? Om grillige dagpieken te voorkomen en tegelijkertijd ook de nieuwste ontwikkelingen goed in kaart te krijgen. Deze kaart heeft in vergelijking met dezelfde exemplaren van afgelopen maand een behoorlijke metamorfose ondergaan. 

Zoveel nam het aantal besmettingen toe per gemeente in Nederland tussen 1 en 4 augustus. 

Nieuwe pandemiepieken in de Randstad, Zeeland en West-Brabant

De nieuwe besmettingen vinden vooral plaats in de dichtstbevolkte regio's van het land. Vooral de regio Rijnmond laat een forse toename zien in het aantal nieuwe besmettingen. Dit zie je niet alleen aan de gemeente Rotterdam maar ook aan omliggende plaatsen zoals Vlaardingen, Ridderkerk en Capelle aan den IJssel.

Ook in de regio Amsterdam is het virus bezig aan een opleving, Amsterdam noteerde tussen 1 en 4 augustus een toename van 30 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners en staat hiermee landelijk op de vijfde plaats. Sommige haarden waren al in de vorige edities van deze kaart zichtbaar, maar in de afgelopen dagen is er eveneens een aantal nieuwe plekken opgedoken waar in korte tijd veel nieuwe coronagevallen wereldkundig werden gemaakt door de GGD. 

Vooral de gemeente Bergen op Zoom springt eruit met een toename van 48,9 per 100.000 inwoners. Dit was in het vorige blok van 28 t/m 31 juli 'slechts' 7,4. Hoe de kaart van de voorafgaande vier dagen zich verhoudt tot de meest recente wordt goed zichtbaar met de onderstaande interactieve slider.  

Zomerse coronahaarden op de kaarten

Wanneer je de kaart van eind juli - en vooral ook die van 4 t/m 7 juni - zie je op basis van de relatieve midweekse aanwas een behoorlijke kentering in de situatie. Inmiddels lijkt het RIVM en Den Haag ook wakkergeschud door deze zorgelijke trend. Mark Rutte en Hugo de Jonge zullen overmorgen via een persconferentie hun licht op de zaak laten schijnen. Mogelijk worden er dan ook nieuwe restricties afgekondigd. 

De verschillen binnen Nederland zijn een stuk groter dan in bijvoorbeeld België. Bij onze zuiderburen melden bijna alle provincies een behoorlijke stijging. In Nederland is dit veel minder het geval met zeer grote verschillen tussen het westen en oosten van het land. Ten oosten van de lijn Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven is sinds juli weinig aan de hand. Toch is het ook daar niet overal rustig.

De stad Groningen laat in de eerste dagen van augustus een toename zien die eerder bij een plek in de Randstad zou passen. Om deze zorgelijke trend tegen te gaan, heeft de burgemeester een avondklok ingesteld voor de uitgaansgelegenheden van de studentenstad. In Friesland, Drenthe, Overijssel en Limburg is voor alsnog het minste aan de hand op het gebied van tweede coronagolven.

Hoe erg is deze zomerse opleving van het virus? Dat is vrij lastig te zeggen. Voor alsnog is de oplaaiende haard niet merkbaar in het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen, maar hier gaat doorgaans ook enige tijd overheen. Het RIVM liet dinsdag in hun epidemiologische weekupdate weten dat het aandeel positieve test ten opzichte van het totaal sinds eind juli eveneens in de lift zit. Dit wordt door experts gezien als een behoorlijk ongunstige ontwikkeling.

Hoe deze situatie zich verhoudt met die van afgelopen voorjaar? Check dan de onderstaande slider waarin de groei van 1 t/m 4 augustus is afgezet tegen die van 12 t/m 15 april, toen de coronapandemie van afgelopen voorjaar in Nederland op zijn hevigst was.Meer behoefte aan duiding op Europees niveau? Ga dan naar onze collega's van Innovation Origins waar ondergetekende soortgelijke kaarten bijhoudt.

Is het bij jou in de buurt ook alle hens aan dek? Check dan de onderstaande gemeentetabel met daarin de laatste cijfers op coronagebied. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: