NieuwNieuws

Glamorama

Sander Schimmelpenninck met de dood bedreigd na uitspraak over Alexia

Hij noemde haar 'de lekkerste' van de drie prinsessen


Op1-Presentator Sander Schimmelpenninck zegt met de dood bedreigd te worden naar aanleiding van een uitspraak die hij deed in zijn podcast. Daarin noemde hij de 15-jarige prinses Alexia 'de lekkerste' van de drie prinsesjes, en dat schoot bij velen volledig in het verkeerde keelgat. 

In zijn podcast genaamd 'Zelfspodcast' bespreekt Schimmelpenninck samen met jeugdvriend Jaap Siewertsz van Reesema van alles en nog wat. Ze doen elke week een rondje dieptepunten, hebben vaak één hoofdonderwerp, en slaan vele zijpaadjes in. Of zoals in de beschrijving van de podcast staat: 'Siewertsz en Schimmelpenninck doen maar wat.'

'De lekkerste'

In de laatste aflevering hadden ze het over het socialmediagedrag van Alexia, waarbij hij haar dus de lekkerste van de drie noemde. "Ze schijnt wel arrogant te zijn. In Wassenaar wordt gezegd dat ze al buiten haar prinsessenmuiltjes loopt", voegt Sander er vervolgens aan toe.

Die uitspraak kon op z'n zachtst gezegd op weinig waardering rekenen. Op Twitter ging het los. Mensen noemden hem een seksist. Zo schreef opiniemaker en schrijfster Stella Bergsma op Twitter ’dat hele studenti-seksisme’ maar ’sleets en storend’ te vinden, liet RTL-journalist Koen de Regt blijken geschokt te zijn, en vraagt sportjournalist Koert Westerman zich af wie nu het voortouw neemt om alle adverteerders rondom Op1 zich terug te laten trekken.  

Ook Twitterprominent en rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek liet van zich horen. Ze schreef er een stuk over in de Elsevier, waar iedereen vervolgens natuurlijk weer iets over te zeggen had.  

Een reactie

Nu heeft Sander dus zelf gereageerd op alle ophef. Tegenover RTL Boulevard erkent hij wat iedereen al wist, namelijk dat zijn woordkeuze 'bij mensen in het verkeerde keelgat is geschoten.' Daarbij geeft hij aan dat hij zijn woorden zorgvuldiger had kunnen kiezen. "Ik had dan misschien 'de knapste' of 'de meest opvallende' moeten zeggen." 

Daar staat tegenover dat hij, naar eigen zeggen, nu bedreigd wordt met de dood. Zijn voicemail zou overlopen van de doodsbedreigingen en er zouden mails naar zijn vriendin zijn gestuurd met de boodschap dat hij een pedofiel is, twitterde hij. Hij benadrukt dat zijn uitspraak moet worden gezien binnen de context van een komische podcast. ‘Er iets niets smerigs aan en zeker niet in de context. Domme moraalridderij’, schreef hij onder meer. Ook haalt hij uit naar de eerder genoemde Eva Vlaardingerbroek, die tevens als een boegbeeld van Forum voor Democratie geldt.

Cancel culture

De ophef wordt op Twitter veelal in verband gebracht met de woorden 'cancel culture.' Cancel culture gaat over de neiging om mensen met een andere mening te cancellen, oftewel meteen af te schrijven als deelnemer van een discussie. Schimmelpenninck sprak in zijn podcast ook over dit fenomeen. Ook de naam van Johan Derksen wordt veel genoemd, en er wordt rijkelijk gestrooid met het woord 'hypocriet.' 

Mensen vinden het oneerlijk dat Sander deze uitspraak wel zou kunnen doen zonder ermee weg te komen, terwijl Johan Derksen zijn grapjes niet mocht maken. Simpel gezegd: Johan Derksen lovers haken nu dus gretig in op de ophef rondom Sander, terwijl Johan Derksen haters de Johan Derksen lovers dan weer hypocriet noemen, omdat zij eerder nog pleitten voor vrijheid van meningsuiting in de meest 'vergaande' vorm. Moddergooien over en weer dus. Een soort vicieuze cirkel aan haat. Interessant. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: