'Karens' cancelen Domino's na gratis pizza-actie voor Karens
'Classism, racisme, homofobie, transfobie!' - woedende wokepersonen
Vanwege de vrij populaire 'Karen-meme' is het op dit moment geen pretje om daadwerkelijk zo te heten. En om deze vrouwen een hart onder de riem te steken bedacht Domino's Australië, dat ook in Nieuw-Zeeland opereert, een kekke Karen-inhaker.
"Karens die zich aan de regels houden en een mondkapje dragen zijn volgens ons niet echte 'Karens'. Om hen iets terug te geven, geven we aan 100 van hen een gratis pizza weg" viel er in een persbericht van Domino's Australia te lezen.
Wat is een Karen precies? De damesnaam wordt sinds vrij recent gelinkt aan verwende verongelijkte witte vrouwen van middelbare leeftijd met een vlot kapsel die in winkels of restaurants stennis schoppen door op hoge poten te eisen de manager spreken. Dit vanwege gedoe om een kassabon, kortingsbonnen, wisselgeld, bejegening of regels in het algemeen.
Volgens Domino's past echter niet iedereen die Karen heet binnen deze profielschets. Volgens het restaurant bestaan er ook veel vriendelijke exemplaren die zich wel keurig aan de regels houden en zich inzetten als zorgzame verpleegster, docent, moeder, buurvrouw of mondkapjesdraagster.
Reden genoeg om hen eens in het zonnetje te zetten. In Australië werd de weggeefactie over het algemeen vrij positief ontvangen, maar dit was in het naburige Nieuw-Zeeland allerminst het geval.
'Karens' cancelen Domino's
Een invasie van een progressieve cybercavelerie op hoge moraalpaarden denderde in een rotvaart de tijdlijn van de Nieuw-Zeelandse Domino's binnen die zich als een school uitgemergelde piranha's op een vers kadaver stortten.
De woedende wokepersonen in de comments hadden geen goed woord over voor deze misselijkmakende mensenrechtenschending. Volgens de boze 'Karens' in kwestie zou deze actie het leed van de echte gemarginaliseerde persoonsgroepen volledig negeren en zelfs het privilege van neoliberale rijke verwende nesten extra in de spotlights zetten.
"Serieus? Er zijn 1 miljoen mensen werkloos," reageert Twitteraar Karen Kathryn. Domino's zou zich volgens andere critici (grotendeels wit) veel meer moeten inzetten voor de kwetsbare persoonsgroepen in de samenleving. Het werd de pizzabakker zeer zwaar aangerekend dat ze niets weggaven aan huishoudens onder de armoedegrens of daklozen.
Hoewel de verwijten van classism het talrijkst waren, kwamen er nog meer problematische lijken uit de kast. Omdat de naam 'Karen' nagenoeg alleen voorkomt bij vrouwen zonder kleur, zou bovendien sprake zijn van racisme. Tenslotte zou Domino's zich met de campagne schuldig hebben gemaakt aan transfobie, homofobie en wit privilege.
Inclusiviteitspizza op Domino's D-Day
Zoals ieder bedrijf met een PR-afdeling doet na kop van jut te zijn, herkende Domino's Pizza Nieuw Zeeland zich een dag later niet in het geschetste beeld en betreurden ze de hieruit ontstane ophef.
Of in hun woorden: "Het spijt ons. Mensen interpreteerden onze intenties anders dan wij. Deze actie was juist heel erg inclusief aangezien onze pizza's juist mensen samenbrengen. We staan altijd open voor feedback en willen altijd van jullie leren. Als wij fout zitten dan zetten we dat recht," laat Domino's via sociale media weten.
Om deze PR-domino D-Day niet nog verder uit de klauwen te laten lopen, is gewraakte post verwijderd van de Nieuw-Zeelandse Instagram- en Facebookpagina. Dit met opnieuw een slagveld in de comments tot gevolg waarin terminologieën als 'CANCELLED', 'white fragilty' en 'trash' niet werden geschuwd.
Omdat de kritiek op de Australische sociale media kanalen een stuk minder fel was, en niemand Twitter serieus neemt, loopt de actie daar nog steeds door.
Het is niet bekend of de ophef ook tot verbeteringen heeft geleid in de huishoudboekjes van gemarginaliseerde minderbedeelden. De gratis inclusiviteitspizza's zijn als gevolg van de diversiteitsrel nu alleen nog exclusief verkrijgbaar voor Karens uit Australië.