NieuwNieuws

Algemeen

Steeds grotere verschillen tussen coronabesmettingen per regio

Tweedeling in Nederland op de lijn Amsterdam-Amersfoort-Eindhoven

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is wederom verder opgelopen. In de afgelopen 24 uur kregen 342 mensen een telefoontje met een slecht nieuws van de GGD. Hiermee komt het totale aantal Covid-19 infecties uit op 53.963 en is de etmaalstijging de grootste sinds 7 mei toen er 455 diagnoses binnen een etmaal gemeld werden door het RIVM.

Toch zijn de verschillen tussen onderlinge regio's enorm. Zuid-Holland lijkt het grootste slachtoffer te zijn van deze nieuwe piek. Ook in Zeeland, Noord-Holland en West-Brabant zitten de groeicijfers ver boven het landelijke gemiddelde. Ten oosten van de lijn Amsterdam, Amersfoort, Eindhoven is juist bijzonder weinig aan de hand.

De situatie in jouw gemeente is te zien in onze interactieve datatabel met daarin de stijging van de afgelopen veertien dagen in de eerste twee kolommen en de meest recente aanwas van de afgelopen vier dagen in de derde kolom. Aan de hand de trendlijn is te zien of het aantal in jouw buurt aan het stijgen is of juist niet. 

Voor de context: in Duitsland wordt een stijging van meer dan 50 per 100.000 inwoners in twee weken gezien een grenswaarde die leidt tot het invoeren van regionale restricties.  

Wilde westen versus onbewogen oosten

In de afgelopen vier dagen noteerde de gemeente Goes, waar de haard eerder iets leek uit te doven, relatief de meeste nieuwe coronabesmettingen. De derde stad van Zeeland ging van 131 naar 142 besmettingen, dat komt neer op een toename van 34,1 per 100.000 inwoners.   

De twijfelachtige tweede stek is voor Rotterdam, waar ook in absolute hoeveelheden de meeste nieuwe coronapatiënten van het land zijn geteld. Met 167 nieuwe infecties tussen 27 en 30 juli mag 010 zichzelf inmiddels een behoorlijke haard noemen. Maar het is niet alleen raak in 010. In de gehele regio Rijnmond en ook in Haaglanden en rond Dordrecht is er sprake van een snelle toename in de laatste weken van juli. 

Ook elders in het land is de stijging merkbaar. De afgelopen dagen lijkt vooral rond Amsterdam een stijging merkbaar te zijn. Niet alleen de stad zelf maar ook omliggende gemeenten als Zandvoort, Oostzaan, Weesp en Haarlemmermeer noteren fors hogere diagnosecijfers. Ook rond Breda en op het schiereiland Beveland lijkt enige voorzichtigheid geen overbodige luxe.

Op provincieniveau is Zuid-Holland momenteel de 'koploper'. In twee weken tijd steeg het aantal nieuwe besmettingen daar met 1.196 personen, dit komt neer op 32,25 per 100.000 inwoners. Friesland heeft in twee weken tijd slechts negen nieuwe patiënten geregistreerd en ook in Groningen, Overijssel, Gelderland, Limburg en Drenthe lijkt een zomerse coronagolf compleet niet aan de orde te zijn. In de update van morgen komt een nieuwe versie van de Nieuwnieuws-vierdagenkaart van Nederland. De vorige, met daarin de periode 24 t/m 27 juli is onder de provincietabel in dit artikel te zien. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: