KLM discrimineerde op grond van geslacht

Een orthodox Joodse man weigerde naast SP-Kamerlid en z'n vrouw te zitten
Luchtvaartmaatschappij KLM is door het College voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt omdat ze vrouwen hebben gediscrimineerd. Het Hof deed uitspraak naar aanleiding van een incident dat in 2019 plaatsvond toen een orthodox-Joodse man bij KLM eiste dat hij vanwege zijn religie niet naast een vrouw kon plaatsnemen in het vliegtuig. Omdat dit verzoek gehonoreerd werd, heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij discriminerend gehandeld meldt reisplatform Zakenreis.
Het ging mis tijdens het voorjaar van 2019 op een vlucht tussen New York en Amsterdam. Tijdens het boarden klaagde een orthodox-joodse man over hoe hij in het toestel naast een echtpaar moest plaatsnemen. De man weigerde op grond van zijn geloofsovertuiging plaats te namen naast een vreemde vrouw. Omdat de KLM de situatie niet wilde laten escaleren werd aan dit verzoek voldaan.
“Om het instapproces vlot te laten verlopen, vroeg het personeel van KLM het echtpaar om op andere plaatsen te zitten. Het echtpaar is van mening dat KLM daarmee hen discrimineerde op grond van geslacht," luidt de uitspraak van het College. Na een oplopende discussie met het personeel, besloot het echtpaar waar de orthodoxe gelovige naast zou zitten toch maar om naar een andere plek te verkassen.
Ronald van Raak schiet raak
Het was niet de eerste de beste die door het cabinepersoneel van zitplek moest wisselen. De gedupeerden waren namelijk SP-Kamerlid Ronald van Raak en zijn vrouw. Van Raak pikte deze speciale behandeling niet en diende na aankomst een klacht in bij het College voor de Rechten van de mens.
Iets meer dan een jaar later is nu besloten dat het de vrijheid van geslacht tijdens dit incident zwaarder woog dan de vrijheid van religie. Aangezien het College van de Rechten van de Mens geen straffen kan opleggen, is KLM veroordeeld tot een vrijblijvend advies. Het College oordeelde dat de maatschappij meer zou moeten doen om het personeel te trainen voor dit soort incidenten en minder snel in te gaan op de eisen van orthodoxe gelovigen om het boarden zonder gedoe te laten verlopen.
De SP'er die pas op de plaats moest maken tijdens zijn vlucht, gaf in een reactie aan blij te zijn met de uitspraak. Voor zover bekend heeft z'n vrouw niet in de media gereageerd op de uitspraak.