NieuwNieuws

Algemeen

Gemeente Tilburg nog altijd blij met kermis tijdens pandemie

1,5-meter moet je zelf weten

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings zegt geen spijt te hebben van het toestaan van een kermis in zijn binnenstad, ondanks de zorgen over een nieuwe golf coronabesmettingen. 

Hij houdt wel een slag om de arm door te wijzen op ‘de kennis van toen’, en het feit dat zijn verantwoordelijkheden als bestuurder voldaan zijn. De organisatie geeft bezoekers de kans om afstand te houden. Of ze dat ook doen is hun eigen verantwoordelijkheid. “We hebben omheinde gebieden waar we precies bijhouden hoeveel mensen er binnen zijn. Dat heeft voor een deel goed gewerkt, het is nooit te druk geweest”, zei hij op Omroep Brabant. “Als je tot de conclusie komt dat je die anderhalve meter niet kun naleven, ga er dan niet naartoe.”

Eigen verantwoordelijkheid

Coronaregels blijven voor veel mensen iets verwarrends. Nederlanders staan nog massaal achter het huidige mantra van handen wassen, afstand houden, thuisblijven en testen, maar gedragen zich daar niet naar: uit het meest recente gedragsonderzoek van RIVM en GGD blijkt dat nog maar ongeveer een kwart van Nederland goed op de afstand let, en 89(!) procent van de respondenten met klachten zijn nog gewoon de super in gewandeld. Waar minister Grapperhaus woensdagavond nog benadrukte hoe belangrijk de gedragsregels zijn, handhaaft de overheid nauwelijks. Wie geen persconferenties en verspreidingsgrafiekjes volgt en naar buiten kijkt ziet dat de situatie op straat weer bijna terug bij het oude is, al helemaal in Tilburg. Virologen proberen alarm te slaan, terwijl bestuurders desgevraagd ook blijven herhalen dat het toch echt de verantwoordelijk is van demense zelf. 

Daar is onder andere mediaviroloog Ab Osterhaus het niet mee eens. Tegen dezelfde zender sprak hij zijn verontwaardiging al uit: “Het is in Nederland al gebleken dat die eigen verantwoordelijkheid niet werkt, dus moet er gehandhaaft worden.” De gemeente Tilburg en de organisatie van de kermis hebben losse stukken kermis omheind waarin bijgehouden wordt hoe druk het is. Op een tamelijk verstopte webpagina van de gemeente kan een kermisganger voor vertrek checken waar het te druk is. Buiten die hekken ontstaan rijen waarin het concept afstand houden ver te zoeken is. Als een plein te vol is wordt de toegang tijdelijk afgesloten. Eén Tilburger was het daar niet mee eens, en begon beveiligers te meppen.

Een maand later

Weterings beroept zich op de wetenschap van juni. Weet je nog, die gezellige eerste weken waarin de versoepelingen alleen maar groter werden en het aantal besmettingen alleen maar kleiner? Evenementen mochten weer, mits er afstand gehouden kon worden. Die ruimte hebben ze geboden - de kermis is een stuk kleiner dan in voorgaande jaren. Daarmee is de kous voor de gemeente ook meteen af. 

Die context is inmiddels veranderd. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreid, staat al een tijdje op 1,3. Dat is ver boven de gestelde bovengrens van 1. Qua dagelijkse besmettingen zitten we inmiddels op het niveau van begin juni, na een dal begin deze maand. 

Benieuwd hoe het in jouw gemeente gaat? Klikcheck onze coronatabel.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: