Brabanders, Zeeuwen en Zuid-Hollanders vrezen tweede coronagolf

De Tilburgse kermis, strandgangers en lokale uitbraak in Hillegom bron van zorgen.
Eerste verspreiding tijdens carnaval, nu tijdens kermis?
80 procent van de ondervraagde Brabanders, 75 procent van de Zeeuwen en Zuid-Hollanders die deelnemen aan het EenVandaag Opiniepanel maakt zich zorgen over een mogelijke tweede uitbraak van het coronavirus.
Brabanders zijn vooral bezorgd over de mensenmassa rondom de Tilburgse kermis, die dit jaar 'in afgeslankte vorm' gewoon doorgaat (tot en met zondag a.s.), ondanks dat het coronavirus zich tijdens het carnaval in februari zich evenals snel verspreidde in Brabant. Met duizenden bezoekers die op de kermis afkomen kan het virus zich ook snel verspreiden. Afstand houden tijdens een kermis is, zo blijkt, moeilijk te handhaven.
Toeristen kunnen virus verspreiden
In Zeeland zijn er vooral zorgen over de toeristen die de provincie aandoen om van de kust te genieten. Deze toeristen trekken na en voorafgaand hun bezoek weer dwars door het land, waardoor ze een besmetting mee kunnen dragen. De autoriteiten in Zeeland hebben inmiddels enkele maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen,
Het Zuid-Hollandse Hillegom werd eerder al getroffen door een "mini-uitbraak" door een cafébezoeker die geïnfecteerd was met COVID-19 en zo de overige horecabezoekers ook besmette. Bovendien is Zuid-Holland de dichstbevolkte provincie van Nederland, met veel grote steden, waar het eenvoudiger is om mensen te besmetten, zo zeggen deelnemers van het opiniepanel.
Anderzijds maken bewoners van Friesland (24 procent) en Groningen (38 procent) zich een stuk minder zorgen over een mogelijke tweede golf aan besmettingen, ook omdat het aantal besmettingen er een stuk lager ligt dan elders in het land.