Corona in Europa: een virusvrije zomervakantie voor Nederland?
Hoera, Flevoland en Drenthe bovenin het 'goede lijstje'!
Het coronavirus lijkt in veel Europese landen op zomervakantie te zijn. Zo lijkt het in elk geval als je de groeicijfers van de voorbije week op subnationaal niveau onder de loep neemt en deze meer dan 300 landsdelen op een kaart zet. In Noorwegen, Finland, Hongarije, Griekenland, Denemarken en de Baltische Staten kwam tussen 3 en 10 juli relatief gezien het minst vaak een positieve coronatest voor.
Op basis van de cijfers van afgelopen week kan hier een land aan worden toegevoegd: Nederland! Alle 12 provincies zaten ruim onder de alarmerende groeicijfers. In Duitsland wordt een groei van 15 per 100.000 gezien als een aandachtspuntje, 30 is oppassen en 50 is foute boel.
Zuid-Holland, dat van 11.438 naar 11.589 diagnoses ging in zeven dagen tijd, kampte met de sterkste groei. Maar met slechts 4,1 per 100.000 kan hier niet bepaald van een crisissituatie gesproken worden. Drenthe meldden helemaal geen nieuwe besmettingen. En dit is best bijzonder aangezien dit maar bij 9 van de 328 landsdelen in heel Europa het geval was. Flevoland kleurt eveneens groen, maar hier ligt een correctie in de cijfers van de GGD aan ten grondslag. Hierdoor 'daalde' het officiële aantal corona-patiënten in de jongste provincie van Nederland van 989 naar 983. Hoe dat eruit ziet? Nou zo!
Toedeloe corona? Lang niet overal
Toch kan niet overal de vlag uit. Hoewel de cijfers in vergelijking met april en mei behoorlijk zijn geslonken is het in sommige gebieden nog altijd alle hens aan dek. Het eigenzinnige Zweden heeft in de laatste weken een daling ingezet, maar zit nog steeds ruim boven het Europese moyenne.
Een aantal landen kampt met regionale pieken. Dit is bijvoorbeeld het geval in Spanje waar Catalonië afgelopen week opnieuw in lock-down is gegaan. Dit gebeurde eerder ook al rondom de Portugese hoofdstad Lissabon waar een aantal no-go-zones zijn ingesteld. Het aantal Covid-19-diagnoses verdubbelde daar in anderhalve maand tijd van rond de 10.000 naar ruim 22.000. Ook in het Poolse Slaskie, Moravië-Silezië in Tsjechië en Luxemburg zullen ze met enige jaloezie naar de cijfers uit Nederland kijken.
Verder is het virus aan een behoorlijke opmars bezig in de Balkanlanden die eerder de dans leken te ontspringen. Vooral in Bosnië, Servië, Macedonië en Kosovo lijkt er inmiddels sprake te zijn van een soort van inhaalslag. Toch zeggen zulke weekcijfers natuurlijk nog steeds niet alles.
Daarom is hieronder het cumulatieve aantal vastgestelde diagnoses per 100.000 inwoners vanaf het begin gevisualiseerd.
Zweden doet het anders
Veel coronadata wordt verzameld op landsniveau. Dit is bij kleine landen zoals Slovenië of Estland niet echt een probleem, maar in bijvoorbeeld Duitsland en Italië zijn de regionale verschillen aanzienlijk. Ook in Nederland is het verschil in diagnosedichtheid tussen de drie noordelijke provincies en Limburg direct te zien.
Spanje heeft sinds april de twijfelachtige titel van corona-capital van Europa gedragen wanneer je dwergstaten als San Marino, Luxemburg en Andorra buiten beschouwing laat. Deze 'eer' zijn de Spanjaarden - met 643 op 100.000 - in de voorbije weken kwijtgeraakt aan Zweden dat met 741 corona-patiënten per honderduizenden hoofden de hoogste diagnosedichtheid kent. Ook het autoritaire Wit-Rusland is met 689 over Spanje heengewipt.
Waar hebben ze het virus al vanaf het begin het beste buiten de deur gehouden? Slowakije met slechts 34,8 patiënten per gemeente Deventer. Griekenland, Hongarije, Letland en Litouwen vormen de top 5 van de meest coronavrije landen in Europa.
Wat deze diagnosedata precies zegt over de situatie? Lang niet alles. Vanzelfsprekend spelen ook fenomenen als aantal uitgevoerde test, aandeel positieve tests, sterfte, mortaliteits-percentage, ziekenhuisbedden, economische schade en fans van Willem Engel per hoofd van de bevolking een rol.
Hoe staat Nederland ervoor? Beter dan drie maanden geleden. Het aantal nieuwe diagnoses ligt ver onder het Europese gemiddelde. Testen we weinig? Ja. Maar ondertussen ligt het aantal positieve coronatest in ons land ook op een bespottelijk lage 0,7%. Vakantie? Het lijkt er voor alsnog wel op.