Aantal faillissementen even hoog als jaar eerder

Coronacrisis lijkt geen groot effect te hebben
Het aantal faillissementen in Nederland is nauwelijks beïnvloed door de coronacrisis. Er was weliswaar een klein piekje in april, maar die wordt opgevolgd door lagere cijfers in mei en juni. In totaal zijn in de eerste zes maanden van 2020 ongeveer net zoveel bedrijven failliet gegaan als in dezelfde periode een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In juni gingen 264 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) op de fles en dat is relatief laag. Van deze bedrijven waren de meesten (61) actief in de handel, maar dat is logisch omdat de handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief naar grootte van de bedrijfstak is de horeca het zwaarst getroffen.
Stabiel
Het aantal faillissementen ligt al jaren redelijk stabiel. Na een piek in mei 2013 daalde het aantal geleidelijk en sinds het laagste punt in september 2018 blijft het aantal redelijk stabiel.
Het lage aantal in de coronacrisis kan deels worden verklaard door het noodpakket van het kabinet dat bedrijven ondersteunt. Daarnaast houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed.