Hoe zit het nou precies met die mondkapjes in verschillende landen?

Nederland en Denemarken soepelste muilkorfbeleid; Spanje is het strengst
Mondkapjes, helpen ze nou wel of niet? Het antwoord hierop blijft een beetje vaag en het beleid verschilt enorm per land. In België is gisteren besloten dat gezichtsbescherming voortaan op meer plekken verplicht moest worden. In horecagelegenheden, winkels, fitnesscentra, musea en bioscopen van onze zuiderburen worden deze dingen binnenkort verplicht.
Oostenrijk bewandelt juist een tegengestelde route. Hier was een mondkapjesplicht van kracht tot vorige maand in restaurants en winkels, maar dit is sinds 1 juli niet meer nodig. Het blijft allemaal wat onduidelijk wat nou precies wel en niet mag.
Om orde in de chaos te scheppen; maakte Nieuwnieuws een rondje langs tien Europese landen en tien verschillende openbare plekken. De bevindingen hebben we even voor je in een kekke visual gezet.
Vreemde eenden in de bijt op covid-19-beleid
Eigenlijk in alle landen is een vorm van verplichting doorgevoerd in de voorbije maanden. Spanje hanteert allerstrengste beleid, maar dit verschilt per regio.In Catalonië is het bijvoorbeeld ook verplicht om buiten op straat iets over je mond én neus dragen. In bijna alle landen worden bij overtredingen boetes van rond de 100 euro uitgeschreven. Duitsland heeft met 140 euro de prijzigste prent.
Denemarken doet het in dit geval anders. Zij geloven niet zozeer in strenge regels en bekeuringen, maar adviseren hun inwoners om niet zonder mondbedekking naar buiten te gaan. Duitsland en Spanje kennen een gedecentraliseerder beleid per deelstaat en in Frankrijk mogen ondernemers hun eigen deurbeleid voor een groot deel bepalen.
Ondanks de grote verschillen met buurlanden, houdt het RIVM vol dat het dragen van maskers voor Nederland niet nodig is. Behalve in het openbaar vervoer dan.
Waarom het bolletje bij het openbaar vervoer in Nederland oranje is? Dat heeft te maken met de manier waarop de NS met de mondkapjeskwestie omgaat. Ja, ze zijn verplicht. Maar tegelijkertijd wordt er niet actief gehandhaaft door NS-medewerkers. Heh, hoe zit dat dan? Check daarvoor de onderstaande beslisboom van eind mei die nog steeds actueel is.