Gifspuwende kraagdino is prehistorisch fake news

Dilophosaurus blijkt compleet anders dan in de film
Slecht nieuws voor iedereen die zijn prehistorische wetenschap uit films haalt, want de hele Jurassic Park-serie blijkt er compleet naast te zitten. Niet alleen wat betreft de mogelijkheden om dino's tot leven te wekken (helaas), maar ook blijkt dat de gifspuwende Dilophosaurus er compleet anders uitzag. En dat gif is ook al niet waar.
Reus
Hoewel Jurassic Park zijn Dilophosaurus zo realistisch mogelijk probeerde te maken, blijkt uit nieuw fossielonderzoek dat zo'n beetje alles anders was aan deze dino. Zo was het beest in de film relatief klein, maar blijkt uit fossielen dat deze soort het grootste landdier van zijn tijd (begin Jura-periode) was in Noord-Amerika.
Hoewel de Dilophosaurus in de film nog in de auto van de bad guy weet te kruipen, zou dat in het echt een stuk moeilijker zijn. Niet alleen vanwege het gebrek aan auto's in het Jura-tijdperk, maar ook omdat uit de botten blijkt dat deze soort wel zes meter lang kan worden met een gewicht van 750 kilo. Dat is ongeveer half zo groot als een volwassen T-Rex.
Kraagtuig
Belangrijker dan dat is het feit dat er geen enkel bewijs in de fossielen is te vinden voor de indrukwekkende trillende kraag of het spuwen van gif. Oftewel, alles wat deze dino zo awesome maakt, is compleet verzonnen. Prehistorisch fake news kunnen we het wel noemen.
Wel correct
Gelukkig blijkt niet alles wat we in de fim zagen incorrect. De onderzoekers concluderen dat de twee kammen die over het hoofd van het roofdier lopen wel accuraat zijn. De paleontologen vermoeden dat de Dilophosaurus deze kammen gebruikte om indruk te maken op potentiële partners, zoals het gewei van een hert dat ook doet.