Scholieren doen evenveel alcohol en meer lachgas
Want je bent maar één keer jong
Na een jarenlange daling is het gebruik van middelen zoals tabak, alcohol en cannabis onder scholieren gestabiliseerd, zo blijkt uit onderzoeken van het Trimbos-instituut, de GGD en het RIVM. Daarnaast is het gebruik van lachgas onder scholieren juist gestegen.
De onderzoekers waarschuwen dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de ambitieuze doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord te realiseren: geen tabak- en alcoholgebruik onder de 18 jaar.
Roken en zuipen
Het percentage jongeren dat wel eens een sigaret heeft gerookt bleef in 2019 steken op 17 procent. Daarmee is de daling een halt toegeroepen, maar als je bedenkt dat in 1999 dat getal nog op 54 procent stond, is de Nederlandse jeugd eigenlijk best lekker bezig. De onderzoekers benadrukken de verschillen in roken tussen de opleidingsniveaus. Zo heeft 24 procent van de scholieren op het VMBO basis-/kaderberoepsgericht ooit gerookt versus 12 procent op het VWO.
Ook bij het alcoholgebruik is een stagnatie van de daling te zien. In 2019 bekende 47 procent van de 12- tot en met 16-jarige scholieren ooit alcohol te hebben gedronken en 26 procent deed dat ook in de maand voorafgaand aan het onderzoek. In groep 7 en 8 van het basisonderwijs heeft 13 procent al eens gedronken.
Lachgas
Van de scholieren van 12 t/m 16 jaar in het voortgezet onderwijs heeft 10 procent wel eens lachgas gebruikt en 2,5 procent deed dit in de maand voor het onderzoek. Het is een lichte stijging, want vier jaar eerder lag het aantal gebruikers nog op 8 procent. Voor het eerst is ook in de hoogste groepen van het basisonderwijs het gebruik van lachgas uitgevraagd. Van deze kinderen lurkte 2,3 procent ooit aan een ballonnetje.