Rekenkamer: Aandeleninkoop KLM onrechtmatig
Overheid krijgt veeg uit de pan vanwege begrotingsbeleid
Het kabinet heeft onrechtmatig gehandeld door niet vooraf het parlement te informeren over de aankoop van 14 procent van de aandelen van de holdingmaatschappij Air France-KLM. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de aankoop.
De staat gaf 744,4 miljoen euro uit aan de aandelen van KLM. Volgens de Rekenkamer zijn bij het verloop van de aankoop niet de juiste procedures gevolgd. De minister van Financiën, Wopke Hoekstra, heeft kort voor de aandelenaankoop weliswaar twaalf leden van de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer in een vertrouwelijk overleg op het ministerie geïnformeerd, maar dat was niet voldoende. De Eerste Kamer is bijvoorbeeld helemaal niet geïnformeerd en daarmee is het budgetrecht van het parlement geschonden.
Verdediging
Hoekstra verdedigt zichzelf met het argument dat de aankoop van de KLM-aandelen niet bekend mocht worden om handel met voorkennis te voorkomen, maar dat accepteert de Rekenkamer niet. Volgens het bureau was het gewoon mogelijk om de Eerste en Tweede Kamer vertrouwelijk te informeren zonder dat dit nieuws op straat kwam te liggen.
De conclusies hebben overigens geen directe gevolgen voor de minister. De Rekenkamer doet enkele aanbevelingen voor het verbeteren van het proces en daar blijft het bij. Het is aan de Tweede Kamer om te bepalen of de minister op zijn donder krijgt voor het verloop van deze transactie.