Belastingdienst doet aan etnisch profileren
Strengere controle bij dubbele paspoort
Ondanks dat de Belastingdienst het altijd ontkende, is een tweede nationaliteit wel een officieel selectiecriterium om te bepalen of er een verhoogde kans was op fraude. Dat bevestigt de dienst na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.
Extra controle vond plaats als de burgers aan vijf verschillende criteria voldeden. Naast het eerder genoemde tweede paspoort, was bijvoorbeeld ook het opgeven van hoge aftrekposten een van de voorwaarden. Voldeed iemand aan de vijf voorwaarden, dan vond extra controle plaats. Maar voldeed iemand aan alle eisen behalve de tweede nationaliteit, dan bleef die controle achterwege.
De tweede nationaliteit ligt gevoelig, omdat deze informatie sinds een wetswijziging in 2015 niet meer wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP) en dus ook niet meer wordt doorgegeven aan de Belastingdienst. De informatie werd echter nog jaren bewaard en geraadpleegd door medewerkers, ondanks dat de dienst zei dat het niet gebeurde.
Toeslagenaffaire
De wanpraktijken kwamen aan het licht bij de toeslagenaffaire van de Belastingdienst. Hierbij merkte de dienst ouders onterecht aan als fraudeur en werden hun kinderopvangtoeslag stopgezet. Veel ouders kwamen daardoor in de financiële problemen en soms kwamen ze onterecht op een zwarte lijst terecht.