NieuwNieuws

Algemeen

VS waarschuwde voor burgerdoden Hawija

Commandant wist van de kans op burgerdoden door Nederlandse bommen

Een Amerikaanse luchtmachtcommandant die betrokken was bij het Nederlandse bombardement op het Iraakse Hawija hield al vooraf rekening met dode burgers. Dat staat in documenten die het Amerikaanse ministerie van Defensie heef gedeeld met de NOS en het NRC. 

De commandant kreeg de opdracht om een scenario te beschrijven waarin het aantal verwachte burgerslachtoffers nul zou zijn. Zijn team heeft uren aan deze zogenaamde Collateral Damage Estimation (CDE) gewerkt om te zorgen dat op papier het doel volledig wordt vernietigd en toch het aantal burgerdoden op nul blijft. Daarom is uiteindelijk besloten om bij de aanval zes kleine precisiegeleide bommen te gebruiken, waarbij in theorie naast de fabriek alleen een schuur zou sneuvelen. In de praktijk pakte dat compleet anders uit, want mede dankzij de explosieven die in de fabriek lagen, vaagde het bombardement een complete woonwijk weg. 

Nu zijn burgerdoden niet ongebruikelijk voor een oorlog, maar in dit geval was het uitblijven van burgerdoden voor Nederland een voorwaarde voor deelname aan de coalitie. Daarom was het zo belangrijk dat de commandant een scenario presenteerde, waarbij geen burgers zouden omkomen. 

Secundaire explosies

Dit verschil tussen theorie en praktijk werd mede veroorzaakt doordat de CDE niet goed kan inschatten welke gevolgen secundaire explosies hebben. Het is een beetje alsof je een rotje in een vuurwerkfabriek gooit en alleen het effect van het rotje goed kan berekenen. En de commandant wist ook dat de realiteit anders zou uitpakken. "Ik denk niet dat het een redelijke aanname was om te denken dat er geen burgerdoden zouden vallen, wetende dat het doelwit een bommenfabriek was met burgerwoningen zo dicht bij het doel", valt te lezen in het document. 

De aanval

In de nacht van 2 op 3 juni 2015 bombardeerde een Nederlandse F-16 als onderdeel van de coalitie tegen IS een munitiefabriek in het Iraakse Hawija. Volgens Bijleveld bleek uit onderzoek vooraf dat de aanval niet zou leiden tot burgerdoden. Uiteindelijk bevatte het IS-depot veel meer munitie dan was voorspeld, waardoor 136 gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt, waaronder 25 gebouwen in een woonwijk. Nog eens 127 gebouwen raakten zwaar beschadigd. Omdat het gebied destijds niet op de grond toegankelijk was, is er nooit een bevestiging gekomen van het exacte aantal burgerslachtoffers dat is gevallen, maar het Amerikaanse Centcom houdt het op "waarschijnlijk" 70 doden. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: