Politie: Aanpak illegale wapens levert niets op
Politie noemt toestroom illegale wapens zorgwekkend
De intensievere aanpak van de handel in illegale wapens lijkt helemaal niets uit te halen. Ons land blijft volstromen met illegale wapens en de politie maakt zich zorgen. Zij pleiten voor strengere regels en straffen.
De politie uit zijn zorgen omdat de wapencijfers van vorig jaar bekend zijn. In 2019 namen agenten bijna 5.700 vuurwapens in beslag, ongeveer evenveel als een jaar eerder. Daarnaast registreerde de politie 646 vuurwapenincidenten, bijna honderd meer dan een jaar eerder. Ook het aantal incidenten met handgranaten nam toe van 43 in 2018 naar 61 vorig jaar.
Strijd
De cijfers zijn extra pijnlijk, omdat de politie en het Openbaar Ministerie de strijd tegen handel in illegale wapens juist had geïntensiveerd. Dit lijkt tot nu toe geen enkel effect te hebben op de hoeveelheid wapens in Nederland. Dat weerhoudt justitie er overigens niet van om de aanpak door te zetten. "De aanpak van illegale vuurwapenhandel is een zaak van lange adem. Daarom moeten politie en OM de keuze blijven maken voor langdurige, projectmatige onderzoeken naar illegale vuurwapens", legt vuurwapenofficier van justitie Hendrik-Jan Talsma uit.
Samen met de politie pleit Talsma ook voor strengere wetgeving. "Sportschutters mogen tot 10.000 stuks munitie aanschaffen. Elke dag opnieuw, bij wijze van spreken. We zien dat legaal aangekochte munitie soms in het criminele milieu belandt. Door de toegestane hoeveelheid te beperken, werp je een extra barrière op."
Hij roept rechters ook op om strenger te straffen. Of zoals hij dat heel politiek verantwoord verpakt: "De impact op de samenleving van vuurwapengeweld in de publieke ruimte enorm. Dat moet doorklinken in de straf die iemand krijgt voor vuurwapenbezit of de handel erin."