RIVM: Chroom-6 veroorzaakt ook strottenhoofdkanker
Door defensie gebruikt chroom-6 nog smeriger dan gedacht
Tussen het coronanieuws door gooit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar buiten dat nieuw onderzoek heeft aangetoond dat contact met chroom-6 kan leiden tot strottenhoofdkanker. Daarom gaat defensie ook personeel met deze ziekte door het werk met chroom-6 een schadevergoeding geven.
Chroom-6 kwam voor in de grondverf die het Amerikaanse leger gebruikte voor zijn materiaal. Defensie onderhield lange tijd Amerikaanse voertuigen en daarbij kon, bijvoorbeeld door het schuren van de lak, chroom-6 vrijkomen. De stof kan leiden tot verschillende ziekten, waaronder logkanker, neus- en neusbijholtekanker, maagkanker en dus ook strottenhoofdkanker. Ook kan het chroom-6-gerelateerde allergische astma en neusslijmvliesontsteking (rhinitis) veroorzaken.
HDI
Naast het nieuws over chroom-6 maakt het RIVM ook bekend dat werknemers tijdens het onderhoud aan voertuigen op de zogenoemde POMS-locaties mogelijk hexamethyleendi-isocyanaat (HDI) in het lichaam hebben gekregen. Deze stof blijkt ook niet goed voor de gezondheid te zijn en kan leiden tot verschillende ziektes, zoals astma, neus- en oogslijmvliesontsteking, contacteczeem en de zeldzame longaandoening hypersensitivity pneumonitis (EAA). De ziekteverschijnselen treden op tot 1 jaar na contact met deze stof, dus werknemers kunnen nu niet meer ziek worden door eerder contact.
POMS staat voor Prepositioned Organizational Materiel Storage en dat waren de plekken waar defensiemedewerkers Amerikaans legermaterieel onderhielden. Tussen 1987 en 2006 hebben ze daardoor gewerkt met CARC, een beschermde toplaag voor voertuigen, waar onder meer HDI inzit. Dit HDI ademden ze in tijdens het spuiten of kwam in contact met hun huid.